19.8 C
Prijedor
Srijeda, 31 Maja, 2023

ZA DOBIJANJE LICENCE ISKORISTIO I POTPIS MRTVOG INŽINJERA

Najnovije vijesti

U izvještaju proslijeđenom Okružnom tužilaštvu Banjaluka S.K. ( 64) iz Prijedora se tereti za zloupotrebu ovlaštenja u privredi, falsifikovanje ili uništavanje službene isprave i navođenje na ovjeravane neistinitog sadržaja.

On je, kako je utvrđeno krim obradom, navedena krivična djela počinio u periodu od novembra 2011 do oktobra 2016. godine, na način da je kao vlasnik i odgovorno lice jednog privatnog preduzeća iz Prijedora koristio  licencu za izvođenje elektro instalacija i građevinskih radova na objektima standardne konstrukcije iako preduzeće za to nije ispunjavalo zakonske  uslove koji regulišu ovu oblast- navedeno je iz PU Prijedor. Time je svoje preduzeće stavio u povoljniji položaj prilikom prijavljivanja na tendere, ugovaranje i realizaciju poslova.

Potom osumnjičeni je koristio falsifikovanu licencu za izradu i reviziju projektne dokumentacije na osnovu koje je prije pet godina izradio projekat za izgradnju stubne transformatorske stanice i kablovskih vodova za jedno privatno preduzeće iz Prijedora. Za glavnog inžinjera imenovao je  bivšeg radnika svog preduzeća, koji je potpisnik projektne dokumentacije, a koji je preminuo prije sačinjavanja projektne dokumentacije. Nakon smrti drugog zaposlenog inžinjera osumnjičeni nije izvršio odjavu radnika u nadležnoj poreskoj upravi već je dovodeći u zabludu radnike Poreske uprave pribavio uvjerenje o zaposlenju navedenog radnika na osnovu koje je od nadležnog Ministarstva pribavio licencu za svoju firmu. Potom je retroaktivno odjavio preminulog radnika.

Na ovaj način za svoju firmu pribavio protiv pravnu imovinsku korist u vrijednosti ugovorenih, realizovanih poslova u ukupnom iznosu od preko pola miliona maraka, te preuzimanjem tih poslova oštetio konkurentska preduzeća.

Kako nezvanično saznajemo radi se o Slavku Karanu, vlasniku preduzeća “Karan” iz Prijedora.

K.V.

foto: Arhiva

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!