Iz Elektroprivrede RS  kažu da će najavljena poskupljenja električne energije biti minimalna, pravdajući ih rastom proizvodne cijene u pojedinim elektranama. S druge strane, tu su nezadovoljni građani i udruženja za zaštitu potrošača koji smatraju da ne postoje opravdani razlozi za poskupljenje, naročito sad u vremenu pandemije.

Iz Elektroprivrede RS rekli su nam da još uvijek nije ni pokrenut regulatorni postupak prema Regulatornoj komisijji za energetiku, koja odlučuje o opravdanosti zahtjeva sa poskupljenjem. Iz ovog preduzeća rekli su da su Rudnik i termoelektrana “Ugljevik” još prošle godine podnijeli zahtjev za povećanje njihove proizvodne cijene koji je Regulatorna komisija odobrila. Kad “Elektroprivreda” podnese zahtjev, tražiće minimalno poskupljenje koje bi okvirno iznosilo dvije marke više na račun od 50 KM, koliko iznosi prosječan račun domaćinstva u Srpskoj, kažu u ovom preduzeću.

Minimalno ili ne, najavljeno poskupljenje domaćinstva nije naišlo na pozitivne reakcije građana. A, nezadovoljni su i u udruženjima za zaštitu potrošača, u kojima su kategorično protiv poskupljenja struje za građane, ali i za privredni sektor. Penzioneri i radnici su ionako u lošoj ekonomskoj situaciji, a privreda je u teškom položaju zahvaljujući pandemiji, tako da novi nameti i dadžbine nikome ne trebaju, poručuju iz ovih udruženja.

– Zaista nije vrijeme da dođe do poskupljenja struje, ni u ovom periodu, ni u doglednoj budućnosti. Jer ako ćemo sve davati za struju, vodu, odvoz smeća i ostale dadžbine prema državi, šta preostaje za život? – kaže Murisa Marić, izvršni direktor Udruženja građana “DON”.

Dodala je da se, onda, mogu očekivati i poskupljenja drugih roba i usluga, jer poskupljenja energenata uvijek izazivaju lančanu reakciju.

Besmisleno je i opravdanje da će poskupljenje biti minimalno, kad se uzme u obzir da plate i penzije nisu imale značajniji rast, smatraju u “DON-u”.

– Uzmimo u obzir da su penzije ove godine porasle samo 3%. Na 100 KM to je tri marke više. I onda je malo nerealna izjava direktora “Elektroprivrede” da poskupljenje od dvije marke na 50 KM nije drastično – napominje Marićeva.

Ona je dodala da dodatna opterećenja budžeta stanovništva nisu opravdana i zato što građani, uz račune za električnu energiju, plaćaju i naknadu za obnovljive izvore energije.

– Taj novac bi se mogao preusmjeriti, da se riješe razlozi koji su doveli do poskupljenja u RiTE “Ugljevik”, ali mi imamo slučaj da neko napravi mini-hidroelektranu, mi to platimo, pa sutra ponovo plaćamo električnu energiju koju nam isporučuju – navodi Marićeva.

O svemu se oglasio i premijer Radovan Višković, koji je izjavio da poskupljenja do daljnjeg neće biti, te da Vlada RS nije ni razmatrala podizanje cijene električne energije.

Z.J.