Paljenje vatre na otvorenom prilikom poljoprivrednih radova i dalje zadaje glavobolju prijedorskim vatrogascima. Dnevno zbog ljudskog nemara, imaju najmanje pet intervencija, a samo u prvih 13 dana aprila zabilježili su 33 ovakva požara.

Nebojša Miljuš, komandir TVJ Prijedor naglašava da je u protekla tri dana bilo mnogo intervencija, pa i u šumskim kompleksima Šuma Republike Srpske. Vatrena stihija tako je na području Gornjeg Jelovca progutala oko 15 hektara šume. U pomoć priskaču i dobrovoljna vatrogasna društva, poput DVD „Kozarac“, čiji su vatrogasci nekoliko časova gasili požar u Srednjoj Omarskoj.

– Imali smo požar i na reonu Ravske, tu smo išli u ispomoć Dobrovoljnom društvu Oštra Luka. U Gornjem Jelovcu imali smo jednu zahtijevnu intervenciju, gdje smo u gašenju požara pomagali lugarima i radnicima iz Šuma Srpske. Mi smo bii tehnička ispomoć – kaže Miljuš.

Zbog čestih intervencija dnevno je na terenu najmanje 15-tak vatrogasaca. Najteže je kad se istovremeno gasi nekoliko požara. Naravno, u Vatrogasnom domu dežura jedna ekipa. Miljuš ne krije da je organizacija zahtijevna, ali i da su do sada uspjeli izaći na kraj sa svim tim požarima.  Neodgovorne podsjeća na visoke kazne za paljenje vatre na otvorenom, bez prethodne najave vatrogascima, koje iznose od 100 do 1.000 KM.

– Zakonska obaveza je kad neko od naših sugrađana želi da spaljuje bilo kakav korov da to prijavi i da podatke u vatrogasnu jednicu – naglašava Miljuš i dodaje da se uz vrijeme paljenja korova mora znati i ko to radi. Potom slijede kratke upute o načinu kako da to odradi i obavezne su naprtnjače na revers.

U suprotnom, može doći do nekontrolisanih požara koji za sobom ostavljaju pustoš s velikom materijalnom štetom i povremeno, nažalost i s ljudskim gubicima. Od početka ove godine bilo je 137 ovakvih požara i na svu sreću bez povrijeđenih.

M.Z.

PrethodniKORONA STOPIRALA AKTIVNOSTI KOLA SRPSKIH SESTARA – OVOG VASKRSA BEZ PERETAKA I JAJA (video)
SlijedećiPOTPISAN UGOVOR IZMEĐU GRADA PRIJEDORA I “NISKOGRADNJE MARJANOVIĆ” (video)