Srijeda, 24. Aprila 2024.
7.8 C
Prijedor

ZA PROGRAM ZA DJECU U GODINI PRED POLAZAK U ŠKOLU 526.029 KM

NAJNOVIJE VIJESTI

Vlada Republike Srpske usvojila je danas Informaciju o planu raspodjele sredstava za sprovođenje Programa za djecu u godini pred polazak u školu u ovoj godini za koji će biti izdvojeno 526.029 KM.
Kroz ovaj program do sada je od 2011. godine prošlo 49.369 djece, a Vlada Srpske je za njegovu realizaciju izdvojila 4.067.624 KM.

Program za djecu u godini pred polazak u školu biće realizovan od 1. marta do 31. maja za 3.517 djece koja nisu bila obuhvaćena nekim oblikom predškolskog vaspitanja i obrazovanja i koja nisu pohađala cjeloviti razvojni program, a koja stiču uslove za polazak u prvi razred osnovne škole u septembru.

Program će u 37 predškolskih ustanova, 81 osnovnoj i u četiri škole za djecu sa smetnjama u razvoju realizovati diplomirani vaspitači predškolske djece koji se nalaze na evidenciji nezaposlenih lica Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

U mjestima u kojima nema nezaposlenih vaspitača na birou biće angažovani profesori razredne nastave ili diplomirani pedagozi.

Svrha Programa je podrška djetetu u pogledu fizičkog zdravlja i zrelosti, kognitivnog razvoja, socijalne zrelosti i emocionalne stabilnosti, kroz pružanje osnovnih znanja koja će se nadograđivati u školi, sticanje radnih navika, razvijanje ljubavi prema učenju, osposobljavanje za samostalan i kreativan rad, razvijanje osjećaja odgovornosti, međusobne tolerancije i učenje pravila ponašanja u grupi.

Program za djecu u godini pred polazak u školu je posebno značajan u ruralnim, manje pristupačnim sredinama, ali i u urbanim sredinama koje nemaju preškolsku ustanovu jer se kroz navedeni program povećava obuhvat djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem u Republici Srpskoj kroz obuhvat djece koja nisu pohađala cjeloviti razvojni program.

SRNA