Širom Republike Srpske preduzimaju se intenzivne aktivnosti na realizaciji 99 velikih javnih projekata, za koje će iz republičkog budžeta biti izdvojeno gotovo 250 miliona KM, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću.
Prema podacima Ministarstva finansija Republike Srpske, zahvaljujući ovogodišnjem planu javnih investicija, u lokalnim zajednica, od Trebinja do Novog Grada, provode se brojni projekti usmjereni na unapređenje kvaliteta života građana i poboljšanja javne infrastrukture.

Među posljednjim odobrenim novim projektima su izgradnja škole u banjalučkom naselju Paprikovac i Istočnom Novom Sarajevu.

Vlada je prije toga odobrila sredstva i za obnovu kuće Milanovića u Banjaluci kao dio vrijednog kulturno – istorijskog nasljeđa Republike Srpske, ali i pomoć za obnovu instalacija u banjalučkoj Gimnaziji.

Najveći dio ovih projekata predložile su lokalne zajednice koje su i određivale njihove prioritete za obnovu ili izgradnju novih, javnih objekta od opšteg interesa.

Prema zbirnom pregledu Ministarstva finansija, do danas je Vlada Republike Srpske odobrila javne projekte u zbirnoj vrijednosti od 248,1 miliona KM.

U saopštenju se dodaje da se svi projekti, uvršteni u ovogodišnji plan, nalaze u različitim fazama realizacije.

Planom je obuhvaćena izgradnja novih objekata od javnog interesa, od ulaganja u izgradnju novih banjsko-zdravstvenih kapaciteta, ulaganja u turizam, izgradnje poslovnih zona, sistema za zaštitu od poplava, do izgradnje i rekonstrukcije više vrtića i škola u manjim lokalnim zajednicama, navodi se u saopštenju.

Zahvaljujući ovom programu biće riješen niz infrastrukturnih problema koji već godinama opterećuju brojne lokalne zajednice – u Klašnicama biće izgrađen trotoar uz magistralni put, Jezero će dobiti prvi vrtić, na Sokocu će biti riješen problem sa grijanjem više zgrada, više sela kod Krupe na Uni dobiće novi put, u Japri kod Novog Grada biće izgrađen novi most…

“Sve ove projekte realizuju domaća privredna društva i domaća radna snaga, čime se pospješuje ekonomski razvoj lokalnih zajednica, te, sveukupno, unapređuje kvalitet života za brojne građane”, istaknuto je u saopštenju.

SRNA

Prethodni „RUDAR“ U NOVU SEZONU KREĆE PROTIV „KRUPE“
SlijedećiVODA U SANI BAKTERIOLOŠKI ISPRAVNA