Komisija za procjenu štete od zemljotresa do sada je obišla oko 120 objekata na području grada Prijedora i utvrđeno je da nijedan od njih nije neuslovan za stanovanje. Potvrđeno je ovo nakon sjednice Štaba za vanredne situacije.

– Prošli put smo imali informaciju da je desetak objekata neuslovnih za stanovanje, ali to su bile informacije koje su građani naveli. Znači, komisija je obiša 120 objekata i nije donijela nijedno rješenje da neki od objekata nije za stanovanje – tvrdi Žarko Kovačević, zamjenik gradonačelnika Prijedora.

Na Štabu je bilo riječi i o trenutnoj epidemiološkoj situaciji. U Prijedoru je trenutno 61 osoba pozitivna na virus korona.

– Oporavljeno je 943 lica. Ukupan broj umrlih lica sa pozitivnim testom na koronu je 67. Epidemiološka situacija je zadovoljavajuća. Broj lica koja se javljaju u akutnu respiratornu ambulantu je manji. Nema više čekanja. Takođe, broj lica koja se upućuju na testiranja je manji – rekla je Milica Otković, načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja.

U Kovid bolnici trenutno su 44 pacijenta. Od toga je njih 30 iz Prijedora, pet iz Novog Grada, šest iz Kozarske Dubice i tri iz Oštre Luke.

– Na aparatima za mehaničku potporu imamo tri pacijenta. Znači, to nisu pacijenti koji su na respiratoru. Na kiseoničnoj potpori je 27 pacijenata i 10 pacijenata je u izolaciji. Broj pacijenata je smanjen za 10 do 20 posto u odnosu na raniji period – istakao je Boris Ćurguz, direktor Kovid bolnice.

Bolnica u Prijedoru od Svjetske zdravstvene organizacije dobila je 383 pulsna oksimetra, a posredstvom Crvenog krsta u narednom periodu biće nabavljen tunel za dezinfekciju.

B.D.