Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da je za pripremu vakcine protiv virusa korona potrebno vrijeme, te da će je morati odobriti Svjetska zdravstvena organizacija.

“Bilo koja vakcina koja se priprema mora da bude bezbjedna, efikasna. To znači da možete da očekujete da ćete biti zaštićeni od određene bolesti. Većina ljudi ostaje zaštićena, ima slučajeva sa oboljenjima, ali sa mnogo blažim simptomima”, naveo je Šeranić.

Prema njegovim riječima, biće to veliki izazov za proizvođača, jer će biti potrebno proizvesti veliku količinu vakcine za korona virus, prenosi TV “N1”.

Govoreći o ublažavanju mjere karantina u Federaciji BiH /FBiH/ Šeranić je rekao da je to trebalo ići postepeno, te da ublažene mjere otežavaju rad na suzbijanju virusa korona u Republici Srpskoj.

“Ovakva odluka kolega iz FBiH, u smislu izdavanja rješenja za kućnu izolaciju izazvaće kod nas otežan način uslova rada. Nećemo lice imati u kontroli ako se ne javi u lokalni karantin. Mnogo je teža kontrola, lice se kreće, ne znate je li zaraženo ili nije. Staće na benzinsku pumpu, prodavnicu, pozdrav iti se sa rođacima”, istakao je on.

Prema njegovim riječima, onako kako je bilo uspostavljeno prije 14 dana – mogli su svi, i Republika Srpska i FBiH ispratiti te osobe kroz karantin, evidentirati ih, uzeti nalaze, čime bi se obezbijedila zaštita stanovništva.

Kada je riječ o epidemiološkoj slici u Republici Srpskoj, Šeranić je ponovio da trenutno nema opasnosti od eksponencijalnog rasta, te dodao da je to dobro.

“Nismo u opasnosti da dođe do eksponencijalnog rasta. Nismo u takvoj opasnosti. Sistem funkcioniše, bitno je da trijaže radimo i u zajednici i u bolnici. Zdravstvene usluge se pružaju pacijentima”, rekao je on.

Što se tiče procesa ublažavanja mjera za 1. maj, Šeranić je rekao da se tu mora pratiti niz pokazatelja.

“Niz podataka koje treba posmatrati, broj pozitivnih lica bez simptoma, sa simptomima, kakvu vrstu simptoma imaju, koji su se oporavili. Imamo veći procenat onih koji su se oporavili od aktivnih zaraženih. To govori o kontrolisanoj epidemiji. Kumulativni broj će rasti, svaki dan dobijate lica koja su zaražena, ali morate pratiti i druge podatke“, istakao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

SRNA

PrethodniUSVOJEN ZAKLJUČAK O MJERAMA DO 11. MAJA
SlijedećiPRIVREDNICI I GRAĐANI POMAŽU OPREMANJE BOLNICE (video)