2.8 C
Prijedor
Utorak, 28 Novembra, 2023

ZA ZAMJENU STOLARIJE POTREBNO 400.000 KM

Najnovije vijesti

Potpredsjednici Narodne skupštine Republike Srpske Anja LJubojević i Mirsad Duratović, te narodni poslanik Ognjen Vukojević posjetili su Mašinsku školu u Prijedoru. Poručili su da će se kroz svoj rad u NS RS zalagati da ova škola iz Prijedora dobije više novca sa ciljem da zamijeni dotrajalu stolariju.

Inače, u okviru projekta „Ja građanin“,  učenici Mašinske škole osmislili su i izradili projekat „Energetska efikasnost“, čiji je cilj zamjena dotrajale školske stolarije.

Potpredsjednik NSRS Mirsad Duratović je nakon obilaska Mašinske škole izjavio da je ona u još gorem stanju nego što im je predstavljeno.

“Stolarija je u očajnom stanju, unutrašnji prostor takođe treba urediti. Sredstva koja dobija škola su minimalna, ne može se ni osnovna područna škola održavati sa tim sredstvima. Vlada RS predlaže budžet, ali svaki poslanik može da predloži određenu poziciju i da traži više sredstava, evo konkretno za održavanje srednjih škola. Naravno da ćemo ja i kolegica LJubojević učiniti šta je u našoj mogućnosti, insistirati na povećanju sredstava, odnosno budžetske pozicije za održavanje srednjih škola, evo namjenski za zamjenu stolarije na ovoj školi”, poručio je Duratović.

Narodni poslanik Ognjen Vukojević rekao je da su učenici, profesori i direktori Mašinske i Elektrotehničke škole svojim primjerom pokazali kako se bori za rješvanje gorućih problema.

“Lično sam bio učenik Mašinske škole i što se tiče stolarije ništa se nije promijenilo. Nadam se da ćemo svi zajedno uspjeti da izguramo ovaj njihov problem na vidljiv prostor kako bi se svi uključili i riješili taj problem “, rekao je Vukojević.

Predsjednik Savjeta učenika Mašinske škole Mirnes Duratović izjavio je da su učenici u prethodnom period ostvarili odličnu sardanju sa Narodnom skupštinom RS i Vladom RS.

“Protekli mjesec jedno odjeljenje naše škole je boravilo u posjeti Narodnoj skupštini i prisustvovalo simulaiciji sjednice NS RS. Prije toga smo imali sastanak sa ministrom prosvjete i kulture gdje smo kao rezultat sastanka imali rješenje pojedinih pitanja vezanih za praktiučnu nastavu za odjeljenja u našoj školi “, rekao je on.

Direktor Mašinske škole Borislav Kojić ističe da učenici na čelu sa profesorom Dijanom Šobot kroz projekat “Ja građanin” rješavaju pitanje bitno za sve naredne generacije ove škole.

“Mi godinama imamo problem sa stolarijom koja je 2000. godine posljednji put promijenjena i učenici su napisali fantastičan projekat i u visokoj konkurenciji osvojili prvo mjesto. Mašinska škola je dovoljno opremljena za izvođenje nastave, međutim nama je gorući problem stolarija, fasada i krovni pokrivač.  Učenici su ovom prilikom delegirali problem, mi još tražimo izvor sredstava. Na više vrata kucamo i nadamo se da ćemo u narednom periodu naći način da obezbijedimo finansijska sredstva kako bi promijenili stolariju na našoj školi “, poručio je Kojić.

Mašinsku i Ekektrotehničku školu koje su pod istim krovom pohađa oko 850 učenika. Za zamjenu stolarije na ovom školskom objektu potrebno je oko 400.000 KM.

B. M.