„Crtice iz prošlosti“ naziv je tribine koja je održana sinoć u Gradskoj čitaonici u okviru 45. „Književnih susreta na Kozari“. Tribina je bila posvećena temi Jasenovca u srpskoj književnosti, o kojoj se veoma rijetko govori, rekao je predavač profesor doktor Ranko Popović. Radi se o širokoj oblasti odnosa srpske književnosti prema genocidu nad Srbima u 20. vijeku u dva svjetska rata.

– Sistemski genocid u Evropi počeo je austrijskim logorima za Srbe. Nažalost, jako je malo književnog materijala ostalo do danas o tome napisano, a i novo doba kao da je zaboravilo te velike teme. Njihov zaborav predstavlja rak-ranu srpske kulture. Tako je nekako i sa Jasenovcem, ali i sa svim drugim stratištima koja su u Drugom svjetskom ratu bila mjesta gdje je sistemski uništavan jedan narod – rekao je Ranko Popović.

Ta tema, po njegovim riječima, ne može i ne smije prestati da bude izazov srpske književnosti. Kako je Popović rekao, neka vrsta sistemskog uništavanja Srba dogodila se i u proteklom ratu, kada su doživjeli masovne progone iz pojedinih dijelova bivše države i svedeni su na zanemarljive procente.

– Istovremeno doživjeli su da su prikucani na stub srama ne samo današnje Evrope nego cijelog svijeta kao narod koji je genocidan. To je zlokobna transformacija. Ako se o nečemu tako dugo ćuti, na kraju se čitava priča pomjera naglavačke. Takve stvari se moraju pričom, pisanjem i pamćenjem suzbijati, drugog načina nema – ističe Popović.

Program 45. “Književnih susreta na Kozari” nastavlja se večeras, monodramom “Gospođa ministarka” u izvođenju poznate glumice Ljiljane Stjepanović. Predstava u Pozorištu Prijedor počeće u 20 časova, a ulaz je slobodan. Narednog četvrtka biće održano književno veče pjesnika zavičajnog kruga u 19 časova i 30 minuta u Galeriji 96.

 

D.S.

foto: Giga

PrethodniPRODUŽEN PRITVOR VANJI VUKOVIĆU I NEMANJI MATIJAŠU
SlijedećiPOZORIŠTE PRIJEDOR: DO KRAJA GODINE ČETIRI PREDSTAVE