13.8 C
Prijedor
Četvrtak, 30 Marta, 2023

KAKO JEDNOSTAVNO NAPRAVITI SUPERZDRAV NAPITAK NAŠE MLADOSTI

Najnovije vijesti

Za razliku od popularnih sokova današnjice, boza je potpuno prirodan, zdrav i okrepljujući napitak pun vitamina.

Boza je orijentalni napitak, star više od hiljadu godina. Nekada smo se u svakoj poslastičarnici mogli osvježiti bozom ali u ova moderna vremena to je postala rijetkost. Bozu su mnogi pili u detinjstvu, gaseći žeđ tokom letnjih vrućina.

Za razliku od nezdravih, gaziranih napitaka, prepunih šećera koje današnja djeca piju u velikim količinama, boza je prirodan, zdrav i okrepljujući napitak prepun vitamina. Sadrži veliku količinu B vitamina (B1, B2, B3, B6 i B12), vitamine A i E kao i gvožđe, a cjenjena je kao napitak koji organizam puni snagom. Boza sadrži veliki broj korisnih bakterija; naročito je dobra za sportiste, trudnice, porodilje…

Recept za bozu je jednostavan i svako je, bez problema, može pripremiti u svom domu.

Sastojci:

5 l vode,
1 kg šećera,
600 g neprosijanog kukuruznog brašna,
30 g kvasca.
Priprema:

Kukuruzno brašno prelijte toplom vodom i ostavite jedan dan da odstoji. Sutradan ga kuvajte oko 2 sata uz povremeno mješanje. Kada se ohladi dodajte kvasac i to tako što ćete ga prethodno razmutiti u malo vode i ostaviti da naraste. Izmješajte i ostavite da odstoji preko noći.

Sljedećeg dana procijedite i dodajte šećer. Dobro mješajte, dok se šećer ne istopi. Zbog relativno velikog udjela kvasca, boza ne može dugo da zadrži slatkasti ukus, jer dolazi do vrenja i pretvaranja mješavine kvasca sa šećerom u alkohol, nakon čega gubi svoj ukus. Zato je obavezno treba držati u frižideru, ali i pripremati količinu koju možete da potrošite u relativno kratkom vremenu.

Boza se pije dobro rashlađena, ali bez leda, dok u Turskoj, odakle potiče, vole da je posluže sa cimetom.

Izvor: stil

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!