21.8 C
Prijedor
Četvrtak, 28 Septembra, 2023

ZABRINJAVAJUĆI PAD NATALITETA

Najnovije vijesti

Jasminka Murselović
Jasminka Murselović

U Prijedoru je tokom prošle godine rođeno 765 beba, a umrlo 1.335 lica, te je broj umrlih za 570 veći od broja novorođenih stanovnika ovog grada.
Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za opštu upravu grada Prijedor Jasminka Murselović istakla je da ovi podaci pokazuju da grad Prijedor ima negativan priraštaj i da je prisutna tendencija stalnog pada broja novorođenih u odnosu na porast broja umrlih posljednjih godina.

“Broj rođenih beba veći je za 32 nego u 2015. godini, kada ih je rođeno 733. Evidentirano je i za 10 više zaključenih brakova, ali je evidentirano i za 58 više umrlih lica nego godinu ranije, kada je zabilježeno 1.277 umrlih lica”, naglasila je Murselovićeva.

Ona je navela da negativan prirodni priraštaj nije rezultat samo teške ekonomske situacije.

Murselovićeva je rekla da je u Prijedoru u 2016. godini sklopljeno 426 brakova.

“Evidentno je da mladi nerado stupaju u bračnu zajednicu, da se starosna granica prvorotki povećava i da je u pitanju niz socioloških faktora koji na ovu pojavu utiču, te da je alarmantan podatak da je 2010. godine u Prijedoru bilo rođeno 899 beba, a godinu kasnije 801 i da je pad broja novorođenčadi nastavljen”, rekla je Murselovićeva.

Ona je istakla da grad Prijedor preduzima mjere kako bi bili poboljšani socijalni i materijalni uslovi.

“Navela bih razne manifestacije, na primjer ranije održavano `Kolektivno vjenčanje`, zatim `Konferencija beba`, a podržavamo i rad Udruženja `Bebe 2`, kao i treći pokušaj vantjelesne oplodnje, što je značajna podrška parovima da dođu do željenog potomstva”, kaže Murselovićeva.

izvor: Srna

foto: Giga