4.8 C
Prijedor
Četvrtak, 23 Marta, 2023

ZAHLAĐENJE NEĆE NAŠTETITI STRNIM ŽITIMA

Najnovije vijesti

Zahlađenje i niska temperatura ove sedmice neće pričiniti štetu na strnim žitima, rekao je Srni rukovodilac prijedorske kancelarije Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Danijel Egić.
On kaže da su pšenica i ječam u fazi vlatanja ili početka vlatanja, zavisno od vremena sjetve.

“Usjevima u fazi vlatanja temperatura do minus četiri stepena Celzijusova, a u fazi početka vlatanja do minus sedam stepeni Celzijusovih ne može ostaviti ozbiljnije posledice”, rekao je Egić.

On kaže da je juče na terenu primjećeno da je na područjima, gdje je bilo jakog vjetra i snježnih padavima došlo do polijeganja usjeva što će vjerovatno biti najveća šteta.

Kada je riječ o kukuruzu, Egić kaže da na parcelama gdje je obavljena sjetva, zbog nedostatka toplote neće doći do klijalja sjemena iako ima dovoljno vlage.

“U nekim područjima ima parcela gdje je kukuruz već ponikao i ima do tri lista. Takvi usjevi mogu izdržati temperaturu do minus dva stepena Celzijusova. Biljka će malo stagnirati, a zatim će nastaviti rast”, rekao je Egić.

On kaže da se sjetva kukuruza obavlja u uslovima kada je temperatura zemljišta deset do 12 stepeni Celzijusovih i da je bitno da poljoprivrednici poštuju agrotehničke rokove.

izvor: Srna

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!