-1.2 C
Prijedor
Utorak, 28 Marta, 2023

ZAJEDNIČKA OSUDA INCIDENATA

Najnovije vijesti

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković održao je sastanak sa predstavnicima Bošnjaka u gradskoj skupštini i predstavnicima Foruma za bezbjednost zajednice, na kojem su zajednički osudili incidente koji su se odigrali u proteklim danima. Gradonačelnik je naglasio da je prethodnih godina uložen izuzetan trud svih relevantnih faktora kako bi se izgradila atmosfera suživota, te da su incidenti koji bi mogli imati nacionalni predznak bili svedeni na minimum.

– Mi tražimo od nadležnih organa da promptno reaguju i suzbiju svaki ovakav događaj. Pozivamo sve građane da budu prisebni, da vjeruju u sistem koji funcioniše u gradu Prijedoru, a mi sve aktere sistema, počevši od Ministarstva unutrašnjih poslova, Foruma za bezbjednost zajednice, vladinog i nevladinog sektora pozivamo da građanima dokažu da mi možemo da održimo bezbjednost u gradu za svakog građanina uz privođenje zakonu onih koji čine prekršaje i ekscese ovoga tipa – poručio je Đaković.

On je dodao da će Grad Prijedor nastaviti da održava i unapređuje povolјnu međunacionalnu situaciju, jer je bezbjedan grad zajednički interes i jedan od preduslova za dalјi razvoj zajednice. Predsjednik Skupštine grada Sead Jakupović oštro je osudio incidente, dodavši da očekuje da će nadležni organi svoj posao uraditi na najbolјi mogući način.

Word

– Ovo treba da bude pouka svima nama, svako u svom narodu neka pokuša da djeluje kako do ovakvih situacija ne bi dolazilo u budućnosti – rekao je Jakupović, naglasivši da ovakvi nemili događaji nisu potrebni nikome kada se radi na pobolјšanju uslova života za sve građane.

Odbornik SDA Mesud Trnjanin poručio je da je u prethodnom periodu Prijedor pokazao da ima mjesta za sve, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost te da bi svi trebalo da doprinesu da se međuetnički incidenti više ne dešavaju.

– Smatram da svi mi, posebno roditelјi, treba da utičemo na svoju djecu i ukućane, da shvatimo da je ovo multietnički grad, koji ima dovolјno prostora i širine za zajednički život, kako nas, tako i budućih pokolјenja – rekao je Trnjanin.

Mirsad Duratović, odbornik DF-a, rekao je da je jedan o zaklјučaka sastanka da je potrebno izvršiti prekvalifikaciju napada, koji se dogodio u ponedjelјak, u djelo počinjeno iz vjerske, rasne i etničke netrpelјivosti.

– Samo strožim kaznama možemo poslati poruku i počiniocu da se ne bi desilo ponavlјanje ovakvih djela, ali i svima onima koji bi pomislili ubuduće da počine ovakva djela, da će biti adekvatno kažnjeni – naglasio je Duratović.

On je dodao da bi svi građani trebalo da se suzdrže od komentara koji bi mogli da doprinesu nepotrebnom narušavanju međunacionalnih odnosa.

Z.J.

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!