Na osnovu člana 39. stav 3. i člana 40. stav b., Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj: 121/12) i člana 12. stav 3., Odluke o organizovanju i funkcionisanju civilne zaštite u oblasti zaštite i spasavanja Grada Prijedora („Službeni glasnik Grada Prijedora“, broj: 7/13), na sjednici održanoj dana 11.5.2020. godine Gradski štab za vanredne situacije Grada Prijedora, donosi sljedeće:

ZAKLJUČKE

Gradski štab za vanredne situacije konstatuje:

1.     Na području grada Prijedora u posljednja 24 časa nije registrovan ni jedan slučaj sa pozitivnim testom na virus korona, tako da je trenutno 11 lica sa pozitivnim testom na ovaj virus. Do sada se osam lica oporavilo od oboljenja uzrokovanog virusom korona, a četiri su preminula. Pod zdravstvenim nadzorom je 159 lica, od čega je u kućnoj izolaciji 98 lica, a u formiranom karantinu u Hotelu „Prijedor“ trenutno je smješteno 61 lice. Zdravstveni nadzor je prestao za 1.367 lica.

-U bolnici „Dr Mladen Stojanović“ Prijedor radi liječenja smješteno je osam lica sa utvrđenim oboljenjem od novog virusa korona od kojih su četiri iz opštine Oštra Luka, dva iz Prijedora i po jedno lice iz Novog Grada i Kozarske Dubice.

2.     Dana 8.5.2020. godine Republički štab za vanredne situacije donio je  Zaključak br.32-3/20 o prestanku obustave javnog prevoza lica kojim se od 11.5.2020. godine uspostavlja javni prevoz na područnim (republičkim autobuskim linijama do 50 km) i republičkim autobuskim linijama preko 50 km. Javni prevoz se uspostavlja sa 50% popunjenosti u skladu sa definisanim dozvoljenim rasporedom sjedenja.

3.     Dana 8.5.2020. godine Ministrastvo uprave i lokalne samouprave RS donijelo je Instrukciju kojom je propisano da su svi subjekti koji vrše javna ovlaštenja dužni organizovati rad uz puno poštivanje mjera zaštite, održavanja rastojanja građana u zatvorenom prostoru od dva metra, preduzimanje mjera dezinfekcije i obavezno nošenje zaštitne maske i rukavica.

4.     Dana 10.5.2020. godine na području grada Prijedora izvršeno je pranje i dezinfekcija javnih površina – šetališta u urbanom dijelu grada Prijedora.

5.     Štab će i dalje aktivno pratiti razvoj situacije u vezi sa pojavom i širenjem korona virusa i u skladu sa razvojem događaja blagovremeno donositi zaključke i usmjeravati rad nadležnih službi.

Naredbe, zaduženja i preporuke:

1.     Obavezuju se prevoznici na području grada Prijedora da sprovedu Zaključak Republičkog štaba za vanredne situacije o prestanku obustave javnog prevoza i da svoj rad organizuju u skladu sa uputstvom JZU „ Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“ za postepeno ublažavanje mjera.

2.     Obavezuju se svi subjekti koji vrše javna ovlaštenja na području grada Prijedora da u potpunosti sprovedu Instrukciju Ministarstva uprave i loklane samouprave RS i organizuju rad uz puno poštivanje mjera zaštite, održavanje rastojanja u zatvorenom prostoru od dva metra, preduzimanje mjera dezinfekcije i obavezno nošenje zaštitne maske i rukavica.

3.     Stavlja se van snage tačka 4. stav 1. Zaključka o obaveznom sprovođenju mjera reagovanja na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (COVID 19) na području grada Prijedora koji je donesen dana 30.4.2020. godine, a koji se odnosi na ograničavanje broja ljudi koji istovremeno mogu biti prisutni u zatvorenom prodajnom prostoru/objektu.

4.     Obavezuju se svi poslovni subjekti da u prodajnim i poslovnim prostorijama  u potpunosti sprovedu propisane mjere zaštite, održavanje rastojanja u zatvorenom prostoru od dva metra, kao i obavezno nošenja zaštitne maske i rukavica i da rad organiziuju u skladu sa Uputstvom JZU „ Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“ za postepeno ublažavanje mjera.

Za realizaciju ovih zaključaka zadužuju se organi i službe Gradske uprave Prijedor, privredna društva, javne ustanove i institucije na području grada Prijedora.

Komandant, Milenko Đaković

PrethodniBiH: ZARAŽENO 2.141 LICE, A OPORAVLJENO 1.114
SlijedećiUKINUTI KARANTINI, DOZVOLJENO OKUPLJANJE DO 50 OSOBA