Na osnovu člana 39. stav 3. i člana 40. stav b., Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj: 121/12) i člana 12. stav 3., Odluke o organizovanju i funkcionisanju civilne zaštite u oblasti zaštite i spasavanja Grada Prijedora („Službeni glasnik Grada Prijedora“, broj: 7/13), na sjednici održanoj dana 18.5.2020. godine Gradski štab za vanredne situacije Grada Prijedora, donosi sljedeće:

      ZAKLjUČKE

Gradski štab za vanredne situacije konstatuje:

  1. Na području grada Prijedora u poslјednja 24 sata registrovana su  još  tri lica sa pozitivnim testom na korona virus, tako da je trenutno 20 lica sa pozitivnim testom na  virus korona. Do sada se 12 lica oporavilo od obolјenja uzrokovanog virusom korona, a šest lica je preminulo. Pod zdravstvenim nadzorom – u kućnoj izolaciji je 302 lica. Zdravstveni nadzor je prestao za 1.462 lica.

-U Bolnici „Dr Mladen Stojanović“ Prijedor radi liječenja smješteno je 14 lica sa utvrđenim obolјenjem od novog virusa korona od kojih su 10 lica iz Prijedora i po jedno lice iz Novog Grada, Kozarske Dubice, Oštre Luke i Kostajnice.

  • Dana 14.5.2020. godine Republički štab za vanredne sutuacije donio je zaklјučak br.35-5/20  kojim se obavezuju pravna lica, preduzetnici i fizička lica koji u direktnom kontaktu pružaju usluge građanima da: usluge pružaju zaštićeni maskom, obavezno sprovode mere dezinfekcije, obezbijede masku građanima koji koriste njihove usluge, a nemaju ih, pridržavaju se mjere fizičkog rastojanja od dva metra na otvorenom prostoru i da se pridržavaju Uputstva Instituta za javno zdravstvo za uslove rada propisane za djelatnost koju obavlјaju.

-Ovim zaklјučkom se zabranjuje svim građanima okuplјanje u grupama većim od 50 ocoba na javnom mjestu.

  • Dana 15.5.2020. godine na osnovu upita upućenog od strane Gradskog štaba za vanredne situacije u vezi sa dezinfekcijom objekata osnovnih i srednjih škola na području grada Prijedora, od strane Republičke uprave za inspekcijske poslove je stigao odgovor kojim je dato obavještenje da dezinfekciju objekata osnovnih i srednjih škola može da vrši Higijensko – epidemiološka služba Doma zdravlјa Prijedor.
  • Štab će i dalјe aktivno pratiti razvoj situacije u vezi sa pojavom i širenjem korona virusa i u skladu sa razvojem događaja blagovremeno donositi zaklјučke i usmjeravati rad nadležnih službi.

Naredbe, zaduženja i preporuke

1. Obavezuju se sva pravna lica, preduzetnici i fizička lica na području grada Prijedora da se u potpunosti pridržavaju obaveza utvrđenih Zaklјučkom o sprovođenju mjera zaštite u zajednici protiv virusa korona Republičkog štaba za vanredne situacije br.35-6/ 20 od 14.5.2020. godiine.

2. Obavezuju se nadzorni i kontrolni organi na području grada Prijeora da preduzimaju zakonom predviđenje kaznene mjere u slučaju nepoštivanja mjera utvrđenih zaklјučkom Republičkog štaba za vanredne situacije br. 35-6/20 od 14.5.2020. godine kojim se nalažu mjere zaštite u zajednici protiv virusa korona.

3. Obavezuje se Tim za dezinfekciju da u toku dana 18.5.2020. godine izvrši periodičnu- sedmičnu dezinfekciju objekata javnih ustanova na području grada Prijedora.

Za realizaciju ovih zaklјučaka zadužuju se organi i službe Gradske uprave Prijedor, privredna društva, javne ustanove i institucije na području grada Prijedora.

    KOMANDANT

    Milenko Đaković

PrethodniZARAŽENA TRI PACIJENTA SA INTERNOG ODJELJENJA (video)
SlijedećiŠTO PRIJE PODNIJETI ZAHTJEV ZA PLATE I DOPRINOSE ZA APRIL