Na osnovu člana 39. stav 3. i člana 40. stav b., Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj: 121/12) i člana 12. stav 3., Odluke o organizovanju i funkcionisanju civilne zaštite u oblasti zaštite i spasavanja Grada Prijedora („Službeni glasnik Grada Prijedora“, broj: 7/13), na sjednici održanoj dana 08.09.2020. godine Gradski štab za vanredne situacije Grada Prijedora, donosi slijedeće:

ZAKLJUČKE

Gradski štab za vanredne situacije konstatuje:

1.            Na području grada Prijedora trenutno je registrovano 14 lica sa pozitivnim testom na  novi virus korona . Do sada   se 180 lica oporavilo od oboljenja uzrokovanog virusom korona, a 17 lica je preminulo. Pod zdravstvenim nadzorom – u kućnoj izolaciji  je 38 lica, a zdravstveni nadzor je prestao  za 2435 lica.

U JZU Bolnicu „Dr Mladen Stojanović“ Prijedor – COVID odjeljenje radi liječenja lica sa pozitivnim testom na virus korona smješteno je pet lica od kojih su dva  lica  iz Prijedora i po jedno lice iz Oštre Luke, Kostajnice i Krupa na Uni.

2.            Tim za dezinfekciju Gradske uprave Prijedor je dana 5.9.2020.godine izvršio dezinfekciju prostora u zoni objekata osnovnih i srednjih škola i predškolskih ustanova na području grada Prijedora, te izvršio kompletnu dezinfekciju objekta Mašinske škole Prijedor.

3.            Dana 1.88.2020.godine  Gradski štab za vanredne situacije  uputio je zahtjev Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske za iznalaženje mogućnosti za proširenje kapaciteta Bolnice „Dr Mladen Stojanović“ Prijedor – COVID odjeljenja  i  da se na taj način u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije  i povećanja broja oboljelih lica od novog virusa korona omogući  smještaj i liječenje oboljelih.

4.            Od strane Ministarstva uprave i lokalne samouprave  Republike Srpske Gradskoj upravi Prijedor dostavljena je Instrukcija o sprovođenju Zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije  o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (COVID-19) u Republici Srpskoj  broj:53-1/20bod 31.08.2020.godine.

5.            Svi subjekti uključeni u sprovođenje mjera zaštite i sprečavanja širenja novog virusa korona na području grada Prijedora izvršavaju zadatke, mjere i preporuke date od strane  Gradskog štaba za vanredne situacije.

6.            Štab će i dalje aktivno pratiti razvoj situacije u vezi sa pojavom i širenjem korona virusa i u skladu sa razvojem događaja blagovremeno donositi zaključke i usmjeravati rad nadležnih službi.

Naredbe , zaduženja i preporuke

1.Gradski štab za vanredne situacije  apeluje na stanovnike grada Prijedor da se pridržavaju propisanih mjera za sprečavanje pojave i širenja novog virusa korona a prije svega da održavaju fizičku distancu od 2 metra, nose zaštitne maske, održavaju mjere lične higijene te da vrše redovno čišćenje i dezinfekciju prostorija u kojima borave i rade.

2.Obavezuju se direktori osnovnih i srednjih škola na području grada Prijedora da u skladu sa zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije organizuju rad uz obavezno preduzimanje mjera propisanih u uputstvu JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“ za sprečavanje pojave i širenja COVID -19 bolesti na radnom mjestu te da sedmično (subotom) samostalno izvrše dezinfekciju  ulaza i holova školskih objekata u skladu sa Uputstvom JZU „Institituta za javno zdravstvo Republike Srpske“.

3. Obavezuje se Tim za dezinfekciju Gradske uprave Prijedor da periodično – svakih 15 dana izvrši dezinfekciju javnihpovršina i objekata javnih ustanova na području grada Prijedora.

4.Obavezuju se nadzorni i kontrolni organi na području grada Prijedora da  u skladu sa Instrukcijom Ministarstva uprave i lokalne samouprave  vrše nadzor nad sprovođenjem mjera prevencije: korištenja lične zaštitne opreme, socijalne distance, dezinfekcije prostora  i radnog vremena ugostiteljskih objekata .

Za realizaciju ovih zaključaka zadužuju se organi i službe Gradske uprave Prijedor, privredna društva , javne ustanove i institucije na području grada Prijedora.

DOSTAVLJENO.

–              Organima i službama Gradske uprave Prijedor

–              Javnim ustanovama

–              Institucijama

–              a/a

Broj: 02-sl-78/20

Datum: 08.09.2020. godine 

         KOMANDANT

    Milenko Đaković