-1.2 C
Prijedor
Ponedjeljak, 4 Decembra, 2023

ZAKON O IMOVINI NA NAREDNOM REDOVNOM ZASJEDANJU PARLAMENTA

Najnovije vijesti

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je Vlada povukla Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti sa dnevnog reda današnje sjednice Narodne skupštine jer je Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove ukazala da postoji sličan zakon koji je Ustavni sud BiH stavio na privremenu mjeru.
Višković je rekao da su pravnici obrazložili da se pojavom zakona identičnog ranije donesenom postavlja pitanje njegovog daljeg života zbog privremene mjere koju je Ustavni sud BiH donio prije nego što je Narodna skupština donijela odluku o neprimjenjivanju odluka tog suda na prostoru Srpske.

“Od nas je kao predlagača traženo da zakon povučemo iz procedure da bi on u međuvremenu bio koliko-toliko iskorigovan, dodati neki drugi članovi i da bi bio znatno različit od postojećeg zakona koji ima privremenu mjeru Ustavnog suda”, rekao je Višković novinarima u Narodnoj skupštini Srpske.

Višković je rekao da povlačenje ovog prijedloga zakona nema apsolutno nikakve veze sa procesom pred Sudom BiH protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika” Miloša Lukića.

“Mi smo iz Vlade još u četvrtak poslali obavještenje Narodnoj skupštini da tražimo povlačenje ovog zakona iz procedure”, rekao je Višković.

On je istakao da će se prijedlog novog zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti naći pred poslanicima već na narednom redovnom zasjedanju Narodne skupštine Srpske.

Odgovarajući na pitanje o radu rafinerija Brod i Modriča, Višković je rekao da one redovno servisiraju svoje obaveze prema budžetu i planiraju izgradnju solarnih elektrana.

Višković je rekao da u Vladu Srpske nije stigla inicijativa Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske o smanjenju PDV-a na lijekove.

“To nije nadležnost Vlade, već zajedničkih institucija. Onog momenta kada budemo imali inicijativu u pisanom obliku iz Fonda mi ćemo je na Vladi razmatrati i nemam ništa protiv da je uputimo u dalju proceduru onome ko je ovlašten za donošenje takve odluke”, rekao je Višković.

SRNA