4.8 C
Prijedor
Utorak, 28 Novembra, 2023

ZAKON O SPREČAVANJU ŠIRENJA LAŽNIH VIJESTI BIĆE REZULTAT STRUČNOG PRISTUPA

Najnovije vijesti

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da će zakon o sprečavanju širenja lažnih vijesti biti rezultat stručnog pristupa toj oblasti i da će biti urađen po uzoru na rješenja u velikom broju zemalja članica EU. Cvijanovićeva je istakla da će se pratiti pozitivna evropska praksa, te da se mora napraviti balans između toga da se ne ugrozi sloboda govora, ali i da ne bude sve uključeno u tu slobodu.

“Uzećemo ono što je najbolja praksa i to neće biti proizvod rada našeg zakonodavnog tijela, kako se ne bi donio zakon koji je neprovodiv ili koji će imati određene manjkavosti”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je podsjetila da je u Republici Srpskoj prije nekoliko godina bila započeta aktivnost analize gdje postoji takvo zakonodavstvo, iz kojeg bi se mogla vidjeti kvalitetna rješenja.

“Mislim da to neće biti previše težak rad, ali jeste ozbiljna stvar pripremiti taj zakon”, rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik zatražio je da budu pripremljeni zakoni o sprečavanju širenja lažnih vijesti, o sprečavanju jezika mržnje, o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona s uvođenjem klevete i uvrede, te proširenju krivičnih djela protiv ustavnog poretka.

SRNA