11.8 C
Prijedor
Ponedjeljak, 2 Oktobra, 2023

ZAMIJENITI ORUŽNI LIST NA VRIJEME  

Najnovije vijesti

Centar javne bezbjednosti Prijedor pozvao je građane da na vrijeme izvrše zamjenu oružnog lista kojem je istekao rok važenja.

“Na području ovoga Centra trenutno ima više od 2.500 nezamijenjenih oružnih listova koje je potrebno zamijeniti do kraja ove godine, a uočeno je da nema velikog broja zahtjeva za zamjenu”, navodi se u saopštenju CJB Prijedor.
Vlasnici oružja uz zahtjev za zamjenu oružnog lista zbog isteka roka važnosti prilažu fotokopiju lične karte, uvjerenje ovlaštene zdravstvene organizacije o zdravstvenoj sposobnosti za držanje i nošenje oružja, uvjerenje o nevođenju krivičnog postupka, uvjerenje o nevođenju prekršajnog postupka, 30 KM republičke administrativne takse za rješavanje zahtjeva uz prilaganje dokaza o uplaćenoj naknadi za obrazac oružnog lista u iznosu od 20 KM.
Zakonom o oružju i municiji propisana je novčana kazna od 1.200 do 1.500 KM kao i zaštitna mjera oduzimanja oružja, municije, bitnih dijelova oružja i isprave o oružju za građane koji ne ispune svoju dužnost i ne izvrše zamjenu oružnog lista u zakonskom roku.