3.8 C
Prijedor
Petak, 2 Decembra, 2022

ZAPAŽENO UČEŠĆE UDRUŽENJA ZA OČUVANJE TRADICIJE NA SAJMU KNJIGE U BANJALUCI

Najnovije vijesti

Na 27. Međunarodnom sajmu knjige u Banjaluci po prvi put učestvovalo je Udruženje za očuvanje tradicije iz Prijedora. Sajam je održan od 6. do 12. septembra u Sportskoj dvorani “Borik”, a Udruženje iz Prijedora predstavilo je na bogato opremljenom štandu svoju štampanu i muzičku produkciju.

Štand Udruženja, iako okružen brojnim velikim izdavačima, privukao je značajnu pažnju posjetilaca sajma, kulturnih institucija Republike Srpske i javnih medija, među kojima i lista “Glas Srpske” Banjaluka koji je objavio tekst i fotografiju štanda Udruženja.

Posjetiocima sajma Udruženje je predstavilo pet knjiga u izdanju Udruženja, među kojima i najnovije knjige “Proljeće će doći” (antologija stvaralaštva najuglednije književne porodice Azerbejdžana) i knjigu “Segej Jersenjin, izabrane pjesme”. Autor i prevodilac obje knjige je Vladimir Krčkovski, novinar i književnik iz Prijedora, predsjednik Skupštine Udruženja za očuvanje tradicije.

Iz muzičke produkcije Udruženja bila su izložena dva CD-a sa koncertima Beogradskog omladinskog orkestra i soliste maestra Slavka Mitrovića Caleta. Ovi koncerti  su izvođeni u Prijedoru, a CD su snimljeni u RTS Beograd.

Na sajmu je izložen i časopis “Tradicija” kojeg izdaje Udruženje. Treba napomenuti da je Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor jedino udruženje iz oblasti kulture i kulturno-umjetničkog amaterizma koje je učestvovalo na ovom sajmu. Ujedno su bili i jedini predstavnici našeg grada na pomenutom događaju.

KV