Nezaposlenost glavni problem djece poginulih boraca

U Prijedoru je održana sjednica Predsjedništva gradske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila. Sumirane su aktivnosti koje su sprovedene u prošloj godini. I ovaj put je poručeno da će prioritet u radu ove organizacije biti pomoć najugroženijim članovima i zapošljavanje djece poginulih boraca.

Zdravka Karlica, predsjednik gradske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, rekla je da je zapošljavanje djece poginulih i nestalih boraca, prioritet broj jedan u radu ove organizacije.

– Mi moramo pomoći tim mladim ljudima, kako bi im obezbijedili sigurnu egzistenciju. Vidite i sami šta se dešava, ljudi odlaze trbuhom za kruhom, jer nemaju posla. Posebno to ističem za našu kategoriju, jer njihovi očevi su dali svoj život za našu slobodu, a oni se nalaze u ovoj situaciji – rekla je ona.

Ljubomir Unčanin iz gradske Organizacije djece nestalih i poginulih boraca naglašava da je nezaposlenost njihov najveći problem.

– Došli smo u situaciju da smo zdravi i sposobni, a teško dolazimo do zaposlenja. Jer i ja sam danas roditelj i želim da moje dijete odrasta u mnogo boljim uslovima nego što sam ja odrastao i na osnovu svega toga, smatram da nam je jedina sigurnost to zaposlenje – dodao je Unčanin.

Na sjednici Predsjedništva je, po ko zna koji put, ukazano na težak materijalni položaj porodica iz ove kategorije. Postoje dva fonda solidarnosti iz kojih se izdvajaju sredstva za pomoć ovim licima. Viktorija Stakić, koja je u Odbrambeno-otadžbinskom ratu izgubila jedinog sina Željka, kaže da godine nose svoje, skupi su lijekovi, tako i da se teže sastavlja kraj s krajem.

– Zdravlje nas, za sada, dobro služi, čuvamo se koliko možemo. Barem da su nam omogućena češća i jeftinija banjska liječenja, to bi nam u poznim godinama dobro poslužilo – dodala je Stakićeva.

U Odbrambeno-otadžbinskom ratu život je izgubilo 936 boraca iz Prijedora, a još uvijek se traga za 52 nestalih borca i 83 civila sa područja prijedorske regije.

M.Šodić

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!