-1.2 C
Prijedor
Ponedjeljak, 4 Decembra, 2023

ZAPOŠLJAVANJE SLIJEPIH I SLABOVIDIH I DALJE PROBLEM

Najnovije vijesti

Zapošljavanje slijepih i slabovidih lica jedan je od najvećih problema sa kojim se ova populacija suočava, i jedno od rješenja je da se radi na izmjenama zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju, rečeno je na danas održanoj skupštini Gradske organizacije slijepih i slabovidih grada Prijedora.

Mnoštvo je poteškoća sa kojima se ova populacija suočava, od nedovoljne osposobljenosti škola za rad sa slijepom djecom, problema sa pristupom informacijama i podacima, nedostatka socijalne sigurnosti, ali zapošljavanje ostaje velik problem, rečeno je na sjednici.

Čak i kad pokažu da mogu da rade jednako dobro kao kolege koje nemaju problem sa vidom, i dalje postoje nerazumijevanje i predrasude kod poslodavaca, poručeno je iz Saveza slijepih i slabovidih RS.

 –  Bez obzira što i sijepi ljudi imaju potrebne  kvalitete, teško dobiju povjerenje poslodavaca. Jednostavno,  nisu do kraja definisane te zakonske obaveze. Zato se zalažemo da se obezbijede rezervisana radna mjesta za tu grupaciju stanovništva. I na tome istrajavamo u ovim promjenama zakona koje će, nadamo se, napokon uslijediti – rekao je predsjednik Saveza slijepih RS Branko Suzić.

Gradska organizacija slijepih i slabovidih u Prijedoru broji 132 člana, i mahom se radi o starijoj populaciji. Od onih mlađih, samo troje je zaposleno. Rješenje je, smatraju, u izmjenama zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom.

–  Do sad je na 16 zaposlenih u javnom sektoru obavezno da zaposli jednu osobu sa invaliditetom. U slučaju da nema zaposlenu tu jednu osobu, uplaćuje se dodatnih 0,03% dodatnih poreza i doprinosa na zaposlene radnike. Jedan od prijedloga je da se ta kvota, ti penali, da se to poveća – navela je Jadranka Desnica, potpredsjednik Gradske organizacije slijepih i slabovidih.

Iz ove organizacije zahvalili su se Gradskoj upravi na podršci, rekavši da bi funkcionisanje bilo otežano  bez izdvajanja iz gradskog budžeta.

– Položaj dobrog dijelal naših članova je  dosta težak, jer imamo dosta nezaposlenih lica te nastojimo da kroz naš rad realizujemo različite humanitarne projekte koji bi  barem djelimično smanjili ovu tešku socio ekonomsku situaciju lica ove kategorije – pojasnila je Slađana Miljević, predsjednik UO Gradskog udruženja slijepih i slabovidih.

Na sjednici je, osim redovnih pitanja došlo i do izmjene statuta organizacije koja je iz Međuopštinske organizacije slijepih i slabovidih preimenovana u Gradsku organizaciju slijepih i slabovidih Prijedor.Z.J.