U Prijedoru su potvrđena tri nova slučaja zaraze virusom korona. Riječ je o pacijentima koji su se liječili na Internom odjelu, potvrdio je Mirko Sovilj, vršilac dužnosti direktora Bolnice “Dr Mladen Stojanović”. Kako kaže, testirano je svih 10 pacijenata sa ovog odjela. Kod sedmoro njih nalaz je bio negativan, a tri su pozitivna.

– Svi pacijenti su asimtomatski i to je dobro za pacijente. Mi ćemo ova tri pacijenta, kod kojih je utvrđeno da imaju virus premjestiti u COVID bolnicu. Ostali pacijenti na Internom odjeljenju su negativni, ali mi ćemo morati, radi mjera sigurnosti, da izvršimo retestiranje. Ako bude i drugi test negativan, tada ćemo ih otpustiti sa bolničkog liječenja – objasnio je Sovilj.

Prema riječima Aleksandra Miljuša, zamjenika gradonačelnika Prijedora, u ovom gradu od početka pandemije, virusom COVID 19 bilo je zaraženo 38 osoba. Trenutno je 20 oboljelih. – Kada se govori o statistici, tu mislimo i na trenutno zaražene, izliječene, ali i umrle osobe. Umrlih imamo šest, oporavljenih 12, a trenutno je 20 zaraženih – dodao je on.

Pažnju javnosti posljednih dana privukao je slučaj doktora prijedorske bolnice, kojem su, nakon jednog pozitivnog, utvrđena dva negativna nalaza na virus korona. Sovilj smatra je to pitanje struke. – I sami vidite da je posljednjih dana sasvim drugačija slika virusne infekcije i očito je da se tu dešavaju promjene. Samim tim, ovo je pitanje za usku struku, za mikrobiologe, virusologe ili epidemiologe – istatao je on.

U kućnoj izolaciji su 302 osobe, a iz nadzora je izašlo 1.462. Tokom vikenda, zbog kršenja zabrane kretanja tokom policijskog časa i nenošenja maski, sankcionisano je 15 osoba.

B.D.

PrethodniINKASANT PRONEVJERIO OKO 10.000 KM AKCIONARSKOG DRUŠTVA
SlijedećiZAKLJUČCI GRADSKOG ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE