Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske savjetuje poljoprivrednicima da zaštite voće od mogućih posljedica najavljenog zahlađenja sa snijegom i mraza.

Iz Ministarstva navode da prognozirana nagla promjena vremena u Srpskoj od nedjelje, 22. marta, sa znatnim zahlađenjem i snijegom, te mrazom u noći na ponedjeljak, 23. marta, može imati posljedice po voćke koje su, u zavisnosti od sorte, u fazi cvjetanja do faze otvaranja pupoljka.

“Zbog toga savjetujemo nekoliko načina zaštite voćki – od upotrebe frostbustera, sistema za orošavanja voća, preko dimljenja u voćnjacima paljenjem automobilskih guma, grana, slame ili piljevine”, ističe se u saopštenju.

U slučaju dimljenja najviše se preporučuje upotreba bala slame, najbolje četvrtastih, koje se prvo pokvase vodom i zapale, pri čemu se stvara gust dim koji može zaštititi voćke do temperature od minus tri stepena.

Voćke je moguće zaštititi i primjenom aminokiselina, koje se mogu nabaviti u poljoprivrednim apotekama, a pomažu voćkama da sintetizuju aminokiseline bez gubljenja sopstvene energije koju mogu da preusmjere na nešto drugo, u ovom slučaju na mraz.

Najbolje ih je primijeniti dan do dva prije mraza, a dovoljno je jedna do dvije litre po hektaru.

Prema prognozama meteorologa, u predstojećim danima, od ponedjeljka do srijede 25. marta, biće hladno sa mogućnošću jutarnjeg mraza.

SRNA

PrethodniUKC USKORO DOBIJA LABORATORIJSKU OPREMU ZA BRZO TESTIRANJE
SlijedećiPOLICIJSKA UPRAVA PRIJEDOR APELUJE NA GRAĐANE DA SE NE OKUPLJAJU NA JAVNIM POVRŠINAMA