22.8 C
Prijedor
Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

ZATVORENO 305 OBJEKATA ZBOG NEIZDAVANJA FISKALNIH RAČUNA

Najnovije vijesti

Inspektori Poreske uprave Republike Srpske obavili su, u prvoj polovini ove godine, 1.801 kontrolu evidentiranja prometa putem fiskalnih kasa, te u 802 slučaja utvrdili nepravilnosti, zbog čega su izdali 872 prekršajna naloga na ukupan iznos kazne od 610.000 KM, a za 305 poreskih obveznika zabranili obavljanje djelatnosti u trajanju od 15 dana. Najviše objekata zbog neizdavanja fiskalnih računa zatvorili su inspektori Područnog centra Poreske uprave u Banjaluci – 88, saopšteno je iz Poreske uprave Srpske.
Područni centar Doboj privremeno je zatvorio 43 objekta, Područni centar Bijeljina 41, Područni centar Prijedor 39, Područni centar Zvornik 38, Područni centar Trebinje 30, te Područni centar Istočno Sarajevo 26 objekata. Iz Poreske uprave podsjećaju da je u toku kampanja “Korak preduzmi, račun uzmi” čiji je cilj podizanje svijesti građana o značaju uzimanja fiskalnog računa, čime se daje doprinos u borbi protiv sive ekonomije i povećava ekonomska snaga Srpske.
“Prije početka kampanje smo najavili da će, pored preventivnog djelovanja, biti pojačan i rad inspektora Poreske uprave, koji će nastaviti kontrolisati poslovne subjekte u izvršavanju ove zakonske obaveze s ciljem poboljšanja poreske discipline kada je riječ o obavezi izdavanja fiskalnih računa nakon svake kupovine ili izvršene usluge”, istakli su u Poreskoj upravi.
U saopštenju se podsjeća da neizdavanje fiskalnih računa znači da poreski obveznici vrše utaju poreza, te da ih Poreska uprava prilikom kontrola sprečava da rade nelegalno i budu nelojalna konkurencija onima koji izdaju fiskalne račune. Poreska uprava je pozvala poreske obveznike da poštuju zakonske propise, a građane da im prijave slučajeve neizdavanja fiskalnih računa.

SRNA