Zaustavljen transport rude ka Zenici

Kompanija „Arselor Mital Prijedor“ zaustavila je isporuku rude ka Zenici. Razlog tome je neuspjeh u pregovorima “Arselor Mital Zenice” i “Željeznica Republike Srpske” o količini i cijeni prevoza rude od 1. marta.

Mladen Jelača, direktor “Arselor Mital Prijedora”, rekao je da će to imati dalekosežne posljedice na zaposlene u ovoj kompaniji i na ostvarenje poslovnih rezultata.

– Nemam sve detalje o razgovorima koji su vođeni juče između “Arselor Mital Zenice” i “Željeznica Republike Srpske”, ali ovaj prekid transporta znači da će se proizvodnja u Rudniku “Omarska” odvijati maksimalno još nekih desetak dana. Nakon toga ćemo stati i vjerovatno radnike poslati na čekanje – rekao je Jelača.

Dodaje da stanje rudnika u Prijedoru i njegove rezerve neminovno navode na promjenu strategije Kompanije i da će se kapaciteti koji se danas rade, milion i po tona rude, morati mijenjati.

– Promjena strategije vodi ka promjeni transporta rude, a to, samo po sebi, znači značajno drugačije uslove ugovora. Zato treba ubrzo naći rješenje kako bi se nastavila proizvodnja u Prijedoru – smatra Jelača.

Oglasio se i Saša Kukolj, predsjednik Sindikalne organizacije “Arselor Mitala Prijedor”.

– Sve ovo ide na štetu radnika. Da li će doći do upućivanja radnika na čekanje, smanjenja njihovog broja, kakav će plan da bude za cijelu ovu godinu…sva ta pitanja brinu zaposlene. Pozivamo nadležne da se u što skorije vrijeme nađe rješenje, da najveća kolateralna šteta ne bi bili radnici – rekao je Kukolj.

Nezadovoljstvo novonastalom situacijom iskazao je gradonačelnik Milenko Đaković, jer, kako je rekao, na neke elemente mogućih događaja upozorio je premijera Viškovića tokom razgovora prije mjesec dana.

– Umjesto da se desi transakcija, prodaja državnog dijela kapitala u starim rudnicima i da se razvija dalja proizvodnja, imamo oblike koji, nažalost, ne zvuče najbolje, ali ja se iskreno nadam da je ovo samo kratkotrajni zastoj, da neće doći do negativnog procesa i da će biti pronađeno rješenje između Vlade i potencijalnog kupca – rekao je Đaković.

Smatra da ova situacija sigurno nije povoljna za grad Prijedor, a za slučaj negativnog razvoja događaja, može imati negativne posljedice za cijelu Republiku Srpsku, gdje posluju sistemi koji sarađuju sa rudnim kolektivima u Prijedoru. U “Željeznicama Republike Srpske” rekli su da se sa Rudnikom “Arselor Mital Prijedor” vode pregovori o novom ugovoru o količini i cijeni prevoza rude, s obzirom da je postojeći istekao.

M.Šodić

 

 

 

 

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!