17.8 C
Prijedor
Petak, 31 Marta, 2023

ZAVRŠEN “BLANIK KUP”

Najnovije vijesti

Sa osvojenih 380 bodova, Danijel Špancer iz Aero-kluba “Međimurje” pobjednik je ovogodišnjeg “Blanik kupa”. U ekipnoj konkurenciji trijumfovala je ekipa “Hrvatska jedan” sa 1.360 bodova. Na prvenstvu Bosne i Hercegovine prvo mjesto osvojila je ekipa Aero-kluba „Bihać jedan“, dok je u pojedinačnoj konkurenciji najbolji bio Ibrahim Topić iz tog kluba.

–  Imali smo lijepo vrijeme, dobre i bezbjedne letove i neke finese su presudile da ja pobijedim – smatra Topić

“Blanik kup” okupio je oko 40 pilota iz šest zemalja bivše Jugoslavije. Oni su se takmičili u preciznom slijetanju jedrilicom i to u nekoliko kategorija, kaže Ljubiša Aramanda, direktor Kupa, i dodaje da je ova manifestacija jedinstvena u Bosni i Hercegovini.

– Takmičenje se odvija tako što avion pomoću sajle, odnosno užeta digne jedrilicu na određenu visinu, a zadatak pilota jedriličara je da pravilno formira školski krug, da uzme pravac u slijetanju i sleti na naznačeno mjesto – objasnio je Aramanda.

Ministar uprave i lokalne samouprave RS, Lejla Rešić, podsjetila je da pomenuto ministarstvo već 10 godina podržava ovu manifestaciju, koja, po njenom mišljenju, promoviše vazduhoplovni sport, ali i druge potencijale Potkozarja.

– Nama je cilj da promovišemo sve ono što imamo i da pošaljemo dobru poruku i pokažemo da imamo potencijala i želju da nešto radimo i njegujemo ovakve sportove – dodala je Rešićeva.

Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Prijedora. Milenko Đaković nije krio zadovoljstvo činjenicom da ovo takmičenje iz godine u godinu okuplja sve veći broj takmičara.

– Na “Blanik kupu” bili su prisutni predstavnici svih klubova iz svih zemalja bivše Jugoslavije.  Ovo je jedna divna disciplina u kojoj uživaju i mladi, ali i oni nešto stariji – ocijenio je Đaković.

Ovo je 14. godina kako se na prijedorskom Aerodromu “Urije” održava “Blanik kup”. Pokrovitelji manifestacije su Grad Prijedor, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave, kao i Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske.

B.D.

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!