Na aerodromu Urije završen je 22. Petrovdanski padobranski kup  “Prijedor 2017“. U konkurenciji 13 ekipa i 64 takmičara iz  8 zemalja mežu najuspješnijim bili su padobranci iz Slovenije.

U pojedinačnoj muškoj    nastupilo je 56 takmičara a prvi  je Tonček Gregorič, član Aerokluba „Ptuj“,koji je nastupao za ekipu Aero-kluba “Lesce Bled” iz Slovenije. Imao je jedan negativan poen, dok su po četiri poena zaostatka za njim imale klupske kolege Matej Kostanjevec i Peter Balta, trostruki pobjednik Kupa. Novčano su nagrađeni Goran Ratkajac (“Kumulus”) i Draško Lajić (AK “Prijedor”)

U ženskoj konkurenciji drugu godinu uzastopno trijumfovala je Austrijanka Angelika Hus sa 18 negativnih bodova, koja je nastupala za austrijsko-italijansku ekipu “Drim tim”. Drugoplasirana je, sa bodom manje,  Ina Gittel  iz AK “Sombor” dok je sa 40 negativnih bodova treća Jasminka Žeželić, članica AK “Rijeka”.

Najbolje plasirani u kategoriji veterana bio je Draško Lajić, član AK “Prijedor” sa 11 negativnih poena, dok je drugoplasirni sa 13 negativnih poena njegov klupski kolega Siniša Vujaković, a treći je  Slobodan Terzić AK “Sombor” sa 18 negativnih poena.

U konkurenciji četiri juniora pobjednik je Igor Primc (ALC „Lesce“ Bled, drugi Marko Veselič (AK „Ptuj“ a treći Mario Seeabacher (HSV RB Supa Smash Brothers“).

U ekipnoj konkurenciji najbolji učinak sa 106 negativnih poena imala je ekipa   “Ptuja”, a drugoplasirani  je „Prijedor”  sa 117 poena. Za domaćina, zbog  povrede, četiri skoka, nije izveo Ivan Lajić i tu je razlog što Prijedorčani nisu osvojili svoju petu titulu.

Hans Terzer  iz kombinovane austrijsko-italijanske ekipe “Drim tim” je  izveo 10.000 takmičarski skok na kupu.  koji je počeo 1996. godine.

Glavni sudija kupa Sanimir Handanagić, rukovodilac skokova Mladen Palada i director takmičenja Dragan Jaćimović kažu da je, uprkos lošem vremenu, takmičenje bilo uspješno.  

Medalje i pehar pobjedničkim ekipama uručili su predsjednik Skupštine grada Sejad Jakupović i potpredsjednik Goran Dragojević te član Organizacionog odbora Zoran Sredić.

 Na Petrovdanskom padobranskom kupu nastupilo je 64 takmičara iz  Austrije, Italije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Federacije BiH i Republike Srpske. Prilikom  otvaranja takmičenja iz  kalendara svjetske Vazduhoplovne asocijacije,  direktor  kupa Dragan Jaćimović je zahvalio svima učesnicima i onima koji su pomogli organizaciju takmičenja. Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, otvarajući kup poželio je dobrodošlicu svim učesnicima, gostima i ljubiteljima padobranstva.  

Članovi aikido kluba “Ris” iz Prijedora zatim su se predstavili prigodnim programom. Takmičarski skokovi izvođeni su iz helikoptera “UH-1” Oružanih snaga BiH a nakon što je otkazan let popularnog  MI-8. Dio letova obavljen  je avionom AK “Bihać”.

Organizatori kupa bili su Vazduhoplovni savez Republike Srpske i Aeroklub “Prijedor”, a pokrovitelji Grad Prijedor, Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske. Uz  Ministarstvo odbrane BiH manifestaciju su pomogli  RTRS i IPC “Kozarski vjesnik”.

M.Bogun

PrethodniOBILJEŽENO 75 GODINA OD BITKE NA KOZARI
SlijedećiCRVENI KRST : ČEKA SE PRESELJENJE U NOVE PROSTORIJE