Srijeda, 24. Aprila 2024.
7.8 C
Prijedor

ZAVRŠENA AKADEMIJA POLITIČKE ODGOVORNOSTI

NAJNOVIJE VIJESTI

Podjelom certifikata za 17 polaznika iz devet političkih partija, završena je “Akademija političke odgovornosti”, koju je organizovalo Udruženje građana “DON”. Tokom proteklih pet mjeseci, koliko je Akademija trajala, mladi političari pohađali su pet edukativnih modula, na kojima su, između ostalog, imali priliku da uče kako postati lider u politici.

– Takođe, izradili su dokument Mirovne obrazovne politike. Te dokumente smo prezentovali na završnoj ceremoniji “Akademije političke odgovornosti”, koji će u dogledno vrijeme biti  implementirani. Ovo je sve zahvaljujući donatorima BHRI, koji su prepoznali da mladi treba da budu dio političkih partija – rekla je Murisa Marić, izvršni direktor Udruženja građana “DON”.

Veoma je bitno da se mladi uključe u društveni, ali i politički život, smatra gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković. Zato je ova akademija, kako kaže, jedan od značajnijih projekata na području grada.

– Ovo je dobar primjer kako bi se trebalo raditi u političkom svijetu, iako politički svijet u današnjem vremenu ima loše karakteristike što se tiče kulture govora. Ljudi često zamjenjuju teze, govore neistine i niko za to ne odgovara. Ovo je pokušaj da se mladi ljudi, koji će se u budućnosti baviti politikom, edukuju o kulturi govora, koji se koristi u razvijenom svijetu – smatra on.

Od ukupno 17 učesnika Akademije, njih 14 nalazi se na odborničkim listama. Ovaj projekat proveden je uz podršku programa BHRI, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije, a uz finansijsku podršku USAID-a.

B. Dakić