Tradicionalnom berzom sitnih životinja i proglašenjem pobjednika u Prijedoru je završena Druga balkanska izložba sitnih životinja. Predsjednik Saveza za uzgoj i zaštitu sitnih životinja Republike Srpske Branko Stojanović je rekao da je izložba bila uspješna jer je okupila oko 100 izlagača iz desetak zemalja sa oko 2.000 eksponata.

“U protekla tri dana izložbu je posjetio veliki broj Prijedorčana, pogotovo mladih, što organizatorima daje najvišu ocjenu jer je to smisao izlaganja. Imali smo šta da pokažemo i imali smo kome”, rekao je Stojanović. On je naveo da Prijedor ima dugu tradiciju u uzgoju i zaštiti sitnih životinja i da ovdašnje Udruženje za uzgoj i zaštitu sitnih životinja “Golub” na najbolji i najprimjereniji način obilježilo četiri decenije postojanja.

Pobjednički pehar i prsten za najljepšnji eksponat na izložbi pripao je članu Udruženja “Golub” iz Prijedora Jiriju Sinjiju za par tuluskih gusaka.”Riječima ne mogu objasniti šta mi ovo šampionsko priznanje znači, to je veliki podstrek za budući rad. Ovo je moja ljubav prema živini koju želim da prenesem i na mlade”, rekao je Sinji, dodajući da namjerava da proširi ovo svoje nagrađeno jato.

Sinji je rekao da mužjak tuluskih gusaka može da dostigne težinu i do 16 kilograma, da je ova vrsta tiha i ne jede puno. “Iako su velike, tihe su, ne trče puno, ali su razmažene i vole da se sa njima priča. Hrane se kao i sve ostale guske, pasu travu, jedu određenu količinu žitarica, ali ne jedu previše”, rekao je Sinji.

Pored ovog para, Sinji ima i tridesetak gusak, mulate odnosno ukrštene rase i bijele guske. Na izložbi su proglašeni i najljepši sportski i najljepši ukrasni golub, najljepši kunić i najmlađi izlagač izložbe, kao i pobjednici tri specijalizovane izložbe – patuljste kokinkine, najpopularniju vrstu koka u svijetu, komaromskog goluba i sisačkog prevrtača.

Među najmlađim uzgajivačima je bio i petogodišnji Jakov Stojanović koji je iskreno rekao da više sjedi nego što radi oko životinja, ali da pažljivo prati šta rade njegovi otac i stric, pa i djeda od kojeg je sve i počelo.

Riječi hvale za ovu izložbu imao je i internacionalni sudija Zoltan Boćen koji je rekao da je impresioniran izložbom, a posebno brojem djece koji su je posjetili. “Djeca treba da se uče ovako, da bi imala neku svoju obavezu da brinu o životinjama, a ne samo da ih nabave, a da se onda o njima brinu roditelji”, rekao je Boćen.

Udruženje “Golub” iz Prijedora bilo domaćin i organizator manifestacije, koja je i ujedno i 16. republička i 40. jubilarna međugradska izložba koju je organizovalo. Generalni pokrovitelj izložbe je Grad Prijedor, a Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske pokrovitelj, uz podršku brojnih sponzora.

SRNA

PrethodniPRODAJOM ULAZNICA OBEZBIJEDILI NOVAC ZA UDRUŽENJE “NEVEN”
SlijedećiODBORNICI SUTRA O BUDŽETU I INICIJATIVI ZA FORMIRANJE OPŠTINE OMARSKA