-1.2 C
Prijedor
Ponedjeljak, 6 Februara, 2023

ZAVRŠENA EKOLOŠKA MANIFESTACIJA “DANI NA SANI”

Najnovije vijesti

Simboličnim izlivanjem izvorske vode rijeke Sane na njenom ušću u rijeku Unu na gradskoj plaži Ada u Novom Gradu, danas je završena dvodnevna ekološka manifestacija “Dani na Sani”.
Ekološku štafetu “Akva Sana” na gradskoj plaži načelniku opštine Miroslavu Drljači predao je Savo Abdulaj, član Karate kluba “Rajko Crnobrnja Gligo”, najbolji mladi sportista Novog Grada u prošloj godini.

Drljača je rekao da je ekološka manifestacija “Dani na Sani” prilika da se ukaže koliko je važno očuvati životnu sredinu.

“Dužni smo da idućim pokoljenima ostavimo čistu rijeku Sanu i zdravu životnu sredinu. Iako to izgleda lako, jer nemamo industriju, pred nama nije nimalo lak zadatak. Na samo dva kilometra odavde planira se izgradnja odlagališta nuklearnog otpada, čime se ozbiljno dovodi u pitanje životna sredina”, upozorio je Drljača.

Prema njegovim riječima, ova ekološka manifestacija trebalo bi da ujedini građane u zahtjevu da imaju zdravu okolinu.

“Interes svih građana u slivu rijeke Sane je isti, svi stanovnici žele da žive u zdravoj životnoj sredini”, poručio je Drljača.

On je danas uručio nagrade učenicima novogradskih osnovnih škola i mališanima iz dječijeg obdaništa “Pčelica Maja” za najbolje likovne i literarne radove o rijeci Sani.

Manifestacija “Dani na Sani” počela je juče na izvoru rijeke u Peckoj, između opština Mrkonjić Grad i Ribnik.

Osim kroz ove opštine ekološka štafeta prošla je kroz Ključ, Sanski Most, Oštru Luku, Prijedor i Novi Grad.

Manifestacija se organizuje na inicijativu OEBS-a od 2001. godine uz poruku da rijeka Sana bude jednako čista na izvoru i ušću.

izvor: Srna