Četvrtak, 25. Aprila 2024.
11.8 C
Prijedor

ZAVRŠENI 44. KNJIŽEVNI SUSRETI NA KOZARI

NAJNOVIJE VIJESTI

Predstavljanjem nagrađene knjige “Tače pečat” Zorana Kostića na književnoj večeri pod nazivom “Veče laureata”, završeni su 44. Književni susreti na Kozari. Kostićeva knjiga promovisana je u prijedorskoj “Galeriji `96”.
img_9752
Koncept predstavljanja ovogodišnjeg dobitnika nagrade “Skender Kulenović” bio je takav da o laureatu govori pjesnik prijatelj, te je o Kostićevoj nagrađenoj knjizi i njegovoj dosadašnjoj poeziji, govorio profesor Univerziteta u Banjaluci Ranko Popović.
img_9753
“Sva ova priča o nagradi ne bi bila potpuna bez jedne ovakve večeri, kada dajemo priliku pjesniku da kroz stihove portretiše sam sebe”, naveo je Popović. On je istakao da je radni naslov književne večeri bio “Veliko putovanje”, a osnovna figura u cijeloj priči su vozovi koji su “tutnjali kroz pjesnikov život i vozili ga u pravcima kojima je htio, a nekada i nije”.
img_9736
Gost pjesničke večeri bila je i dramska umjetnica Jelena Trepetova, a u muzičkom dijelu programa profesor Muzičke škole “Savo Balaban” Dragan Marinković, koji je na gitari izveo kompoziciju komponovanu na stihove Kostićeve pjesme “Izgubilo se”.
img_9746
Direktor “Galerije `96” Tihomir Ilijašević, inače akademski slikar, poklonio je Kostiću njegov portret koji je sam izradio.
img_9756
Pjesnik, dramski pisac i prevodilac Zoran Kostić, dobio je nagradu “Skender Kulenović” za najbolju knjigu u prošloj godini, i to jednoglasnom odlukom žirija u sastavu Sanja Macura, Duško Pevulja, te Miroslav Maksimović kao predsjednik žirija. U užem izboru za dodjelu nagrade bile su i knjige Slobodana Zubanovića “Starac i pesme”, Tomislava Marinkovića “Nevidljiva mesta”, Zdravka Miovčića “Škrinja i šapat” i knjiga Đorđa Nešića “Bolje je biti u manjini”.
img_9750
Organizator 44. Književnih susreta je grad Prijedor, pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, suorganizatori grad Banjaluka i opštine Srbac, Gradiška, Laktaši, Novi Grad, Kostajnica i Kozarska Dubica, a sponzor kompanija “Arselor Mital”.

img_9741

tekst: srna