6.8 C
Prijedor
Ponedjeljak, 26 Februara, 2024

ZAVRŠENI RADOVI NA IZGRADNJI PRIMARNOG KANALIZACIONOG SISTEMA (video)

Najnovije vijesti

U Prijedoru je ozvaničen završetak radova na izgradnji primarnog kanalizacionog sistema u naseljima Orlovača, Čirkin Polje i dijelu Industrijske zone „Svale“. Primarnim kanalizacionim sistemom, dužine 3.100 metara, obuhvaćeno je oko 300 domaćinstava.

Upravo zbog toga je ovaj projekat od izuzetne važnosti, poručio je predsjednik SMZ Orlovača, Ranko Jakovljević.

– Ovo je velika stvar za mještane ovih naselja. Godinama smo se suočavali sa problemima, zato što nismo imali kanalizaciju. Hvala donatorima, hvala Gradskoj upravi Prijedor – rekao je Jakovljević.

Vrijednost radova koji su izvedeni u okviru „MEG“ projekta, a čiji potpisnici su Gradska uprava Prijedor i UNDP, je oko 530.000 KM. Projekat podržava Vlada Švajcarske. Cilј “MEG” projekta je da pruži podršku demokratskom upravlјanju i unapređenju kvaliteta javnih usluga na lokalnom nivou, sa posebnim fokusom na sektor privrede i okoline.

– Grad Prijedor je u našem projektu od 2016. godine i u protekle tri godine učestvovao je u svim projektnim aktivnostima, gdje je pokazivao načine gdje može poboljšati svoj svakodnevni rad. To je rezultiralo dodjeljivanjem sredstava GU Prijedor za izvođenje ovog projekta. Prošle godine smo napravili analizu stanja i GU Prijedor se uspjela plasirati na drugo mjesto u ukupnom poretku od 18 opština i gradova. Tako se kandidovala za redovan iznos granta plus bonusa od nekih 160.000 švicarskih franaka, koji će se primijeniti na drugom projektu koji je planiran – rekao je Goran Štefatić, menadžer “MEG” projekta.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da je Grad Prijedor u ovaj projekat investirao oko 270.000 KM, a UNDP oko 260.000 KM. 

– Uz ovaj projekat ide i ekonomska komponenta, investirano je 100.000 KM (Grad Prijedor 60.000 KM, a UNDP 40.000 KM) u okviru kojeg su nabavljene mašine za naša preduzeća. Ove i iduće godine krećemo sa novim projektom sanacije vodovoda u Gomjenici i vjerovatno u naselju Čirkin Polje, gdje će biti uloženo oko 900.000 KM. Nastavićemo sa manjim projektima koji nisu u domenu ovih velikih projekata vodosnabdijevanja – rekao je Đaković.

Obilasku terena prethodio je radni sastanak, te otkrivanje projektnih tabli u Gradskoj upravi Prijedor i Mjesnoj zajednici Orlovača.

M. Šodić