Poznati su rezultati onlajn ankete o uticaju korona virusa na poslovanje domaćih privrednika, koju je provela Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora “PREDA-PD”, u saradnji sa gradskim Odjeljenjem za privredu i poljoprivredu.

Ovom anketom obuhvaćena su 33 lokalna preduzeća, konkretno, djelatnosti koja su od strategijskog značaja za grad Prijedor, metaloprerada, drvoprerada – industrija namještaja, tekstil – koža – obuća. Rezultati ankete pokazuju da je procenat trenutne uposlenosti kapaciteta na prosječnom nivou oko 39.73 odsto, u odnosu na planirani nivo.

– Oko 48 odsto anketiranih preduzeća nam je skrenulo pažnju da su ključni problemi vezani za plasman roba i usluga. Došlo je do pada prometa u tom kontekstu, jer u pitanju su izvozno orijentisana preduzeća, čije poslovanje zavisi od njihovih izvoznih partnera. Otežano je snabdijevanje sirovinama i repromaterijalom, za šta se izjasnilo 22 odsto anketiranih preduzeća. Generalni problem je transport koji je vezan i za plasman roba i usluga, ali i snabdijevanje sirovinama i repromaterijalom. Tu su i problemi vezani za širenje zaraze u najviši rang, kao i prispjeće obaveza za različite poreze i doprinose – pojašnjava Goran Rodić, projekt menadžer u Agenciji “PREDA-PD”. 

Ukupna vrijednost poslova koji su trenutno ugroženi kreće se oko 12 miliona KM, ali i to treba uzeti sa rezervom, kaže Rodić, zato što su neka anketirana preduzeća podatke izražavala po različitim nivoima, mjesečnim i godišnjim. Ipak, problemi sa plasmanom roba i usluga su najizraženiji. Korona je dovela do velikog smanjenja potražnje za robama i uslugama, obustave narudžbi, prolongiranja već ugovorenih aranžmana, nemogućnosti završetka ugovorenih poslova u zemlji i inostranstvu, prekida pregovora za sklapanje novih ugovora, poremećaja na tržištu sekundarnim sirovinama, pada naplate, trenutne prodaje koja je vezana samo za zalihe, obustave Lohn poslova. 

– Istraživali smo i stanje zaposlenosti. Rezultati ankete za ovu grupu preduzeća pokazuju da je oko 60 odsto radnika u radnom procesu, 25 odsto je na kolektivnom godišnjem odmoru, pet odsto je upućeno na rad od kuće, 0.5 odsto je na bolovanju zbog virusa korona, a jedan odsto radnika je otpušten zbog smanjenja obima posla – dodao je Rodić.

Privrednici su predložili određene mjere za podršku privredi. Oko 50 odsto njih predložilo je intervencije u oblasti ličnih dohodaka radnika, zatim bilo kakvu vrstu finansijske podrške, te moratorijum na sve obaveze. Naveli su i kreditnu podršku kako bi premostili ovaj period, te promociju lokalne privrede.

Rezultati ankete danas će biti proslijeđeni Gradskoj upravi Prijedor, a koristiće za pripremu mjera za podršku privredi na srednjoročnom i dugoročnom nivou. Grad Prijedor je među prvim u Republici Srpskoj započeo anketiranje domaćih privrednika, kako bi se preduzele konkretne mjere za podršku privredi, za vrijeme pandemije virusa korona.

M.Šodić

PrethodniMerhamet: Podijeljeno 200 paketa pomoći (video)
SlijedećiU UTORAK ZASJEDA GRADSKI PARLAMENT