Loša situacija kad je riječ prirodnom priraštaju u Republici Srpskoj dobro je poznata. Ove školske godine po prvi put u školsku klupu sješće manje od 10.000 prvačića, što predstavlja rekordno nizak broj.

U Prijedoru je ove godine upisano 105 prvačića manje u odnosu na proteklu školsku godinu. Kako će se to odraziti na nastavni kadar u osnovnim školama pojasnio je Stevica Džogazović, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola prijedorske regije.

– Što se tiče područja našeg Aktiva, koji u sebi zadrži 17 osnovnih škola, uočeni smo sa problemom radnika kod kojih je došlo do djelomičnog smanjenja broja časova. Nažalost, imamo i kolega koji su potpuno ostali bez časova, to jest postali su tehnološki višak – navodi Džogazović.

U okviru prijedorske regije, za one koji nemaju dovoljan fond časova rješenje je rad u drugim školama, i tako će se raditi ove školske godine, kaže Džogazović. Samim tim, prijedorske osnovne škole nisu raspisivale konkurs za prijem novih rdnaika. Ali, u susret se izlazi kolegama iz drugih dijelova Srpske. – Sa ostalim raspoloživim časovima i radnim mjestima upoznali smo i sve druge aktive na nivou RS.

Sve u želji da pomognemo i tim ljudima, a imaju potrebu  da zasnuju radni odnos na području naše regije – dodaje Džogazović, navodeći primjer da će radni odnos biti obezbijeđen jednoj koleginici sa područja Kotor Varoši. Ovi problemi nisu mimoišli ni srednje škole. Valentina Sovilj, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola prijedorske regije, rekla je da ima slučajeva da kolege iz Gradiške dolaze u Prijedor kako bi obezbijedili dovoljan fond časova.

– U pitanju je i kvalite nastave. Kako može predavač koji predaje u četir škole da garantuje kvalitetnu nastavu. Mi imao takav primjer kod jedne koleginice, a sva sreća je da su sve četiri škole u Prijedoru. A  veliki problem je organizovati raspored predavanja u takvim slučajevima – pojašnjava Soviljeva.

Prosvjetari savjetuju mlade da dobro razmisle pri odabiru fakulteta, jer oni koji žele da budu učitelji u budućnosti će sve teže nalaziti posao. Jer djece je sve manje, a samim tim i posla za učitelje i nastavnike. Tužna činjenica je da je gašenje područnih odjeljenja onovni škola neminosvnost. Na području prijedorske regije najsvježiji slučaj je gašenje škole u selu Tramošnja kod Oštre Luke,  nako što za dvije godine nije upisan nijedan prvačić.

Z.J.

PrethodniREŠIĆ: “BLANIK KUP” PROMOVIŠE I PRIJEDOR I SRPSKU
SlijedećiUGRAĐENA MJERNO REGULACIONA OPREMA U PODSTANICE (VIDEO)