Prijedorski “Vodovod” ove godine je imao oko 7.000 nultih potrošača. Hiljadu više nego ranijih godina. Zbog manjeg broja potrošača umanjen je i prihod “Vodovoda” za nekih 70.000 KM. Pad potrošača, naročito u seoskim sredinama bilježe i “Komunalne usluge”.

Aleksandra Pašalić, izvršni direktor za ekonomske poslove u prijedorskom “Vodovodu” kaže da je riječ o trećini potrošača, od ukupno 23.000, čiji vodomjeri miruju. I taj broj je do sad najveći, a ranijih godina bilo je oko 6.000 i ispod te brojke. Ona dodaje da se mirovanje vodomjera kroz manju potrošnju vode odražava i na finansijsko poslovanje “Vodovoda”. Samim tim smanjen je i prihod. – U odnosu na prošlu godinu, za deset mjeseci 2019. godine imamo smanjenu potrošnju za oko 50.000 kubika, što finansijski znači oko 70.000 KM manji prihod. Takav isti trend imamo i u 2018. u odnosu na godinu ranije. Isto oko 50.000 kubika manje – kaže Pašalićeva.

Probleme s manjim brojem korisnika, ali i s otkupom kartona i reciklažom imaju i u “Komunalnim uslugama”. Dujo Milanko, direktor “Komunalnih usluga” kaže da to ipak nije tako drastično. -U svakom slučaju imamo pojava gdje ljudi odjavljuju smeće zato što napuštaju sredinu. Negativan efekat u svemu tome je zato što ne idu samo pojedinci. Sad se dešava da cijele familije napuštaju ovu našu sredinu. To je jedan negativan efekat, posebno u seoskim sredinama, gdje nakon tog nemamo rentabilnosti da vršimo odvoz smeća, a naš osnovni cilj i plan u posljednih deset godina je da svake godine povećavamo broj korisnika – napominje Milanko.

Naplata u “Komunalnim uslugama” iznosi oko 90 odsto i oni su jedino preduzeće iz ove branše koje ne obračunava kamate na dugovanja. Ni domaćinstvima, ni privrednim subjektima. Komunalne usluge trenutno zapošljavaju 163 radnika.

M.Z.

PrethodniSUTRA PREMIJERA PREDSTAVE „ŠOVINISTIČKA FARSA“ (video)
SlijedećiOŠTRA LUKA: POMOZITE IZGRADNJU IKONOSTASA