5.8 C
Prijedor
Srijeda, 7 Decembra, 2022

ZDRAVSTVENI RADNICI U RS TRAŽE POVEĆANJE PLATA

Najnovije vijesti

Strukovni sindikati doktora medicine i medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske saglasni su u jednom. Traže povećanje plata od 25 odsto i izjednačavanje prava sa zdravstvenim radnicima u Federaciji Bosne i Hercegovine. Kako kažu medicinski radnici, za to već postoji realan osnov.

– Potrebno je da se zdravstvena akta preurede, da se vrate topli obrok i regres. Moramo se boriti za naš bolji položaj, jer stvarna slika u zdravstvenom sistemu RS nije zadovoljavajuća – naglašava dr Miodrag Femić, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine u RS.

Mirko Šerbedžija, predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara RS, kaže da su zdravstvenim radnicima definitivno potrebni bolji uslovi za rad u JZU, te da za svoju profesiju od koje zavise životi ljudi, budu dostojno plaćeni.

– Sve u cilju da se spriječi masovan odlazak medicinskih radnika u inostranstvo. Odlaze nam stručnjaci da liječe druge, a nas neće imati ko da liječi – upozorava dr Goran Bjeković, predsjednik Štrajkačkog odbora doktora medicine RS.

Na današnjem sastanku u Prijedoru predstavljen je koncept zahtjeva strukovnih sindikata za povećanje plata zdravstvenim radnicima i aktivnosti na pravovremenoj pripremi generalnog štrajka zdravstvenih radnika u RS, ukoliko vlasti odbiju ponuđeni dijalog o povećanju plata.

M.Stegić