Mlada Prijedorčanka sa trenutnom adresom u Banjoj Luci, Željka Paić, svojim umjetničkim djelima, godinama unazad, impresionira umjetničku publiku. Nakon zapažene izložbe u Londonu, Paićeva sigurnim koracima osvaja svijet. „The Other Art Fair“ naziv je izložbe koja je početkom oktobra održana u Londonu. Oko 700 umjetnika iz cijelog svijeta je konkurisalo na ovu izložbu, a među njima je bila i Željka. To je za nju, kako kaže, bilo veliko iskustvo i još veće zadovoljstvo, jer je bila jedini predstavnik iz BiH.

Željka Paić

– Prezadovoljna sam koliko sam postigla svojom izložbom u Londonu. Na hiljade posjetilaca je vidjelo moje radove. Odabrana sam u top pet umjetnika ove izložbe, a moj rad je objavio jedan od najpoznatijih časopisa na svijetu “The Guardian” u članku “The Future of Art – in pictures” – kaže Željka.

Učešće na najposjećenijoj izložbi u engleskoj prestolnici pravi je preokret u njenoj karijeri.

– Uslijedile su brojne pozitivne reakcije od posjetilaca iz cijelog svijeta. Bilo je mnogo oduševljenja i mnogo komplimenata. Komentarisali su da je moj stil poseban i nešto potpuno novo u umjetnosti. Dobila sam mnogo ponuda za izložbe i saradnju sa galeristima i kolekcionarima. Kad odlučim da izlažem u Njujorku, Los Angelesu ili Sidneju vrata su mi otvorena – dodaje ona.

Ljubav prema kistu traje još od malih nogu. – Oduvijek sam voljela umjetnost i osjećala da je to oblast u kojoj treba da djelujem. U osnovnoj školi su često slali moje radove na takmičenja i izložbe. Krenula sam veoma rano u Školu crtanja, kad sam imala dvanaest godina, a u Gimnaziji „Sveti Sava“ u Prijedoru sam imala ogromnu podršku i svoju prvu samostalnu izložbu crteža. Fakulteti su došli na kraju kao nadogradnja. Trenutno slikam akrilom na platnu, ali nisam nikad bila vezana za samo jednu tehniku. Sve zavisi od ideje – priča Željka.

Paićeva je osim Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci završila i Arhitektonsko-građevinski fakultet. – Bila sam iskrena prema sebi. Nisam osjećala da treba da idem samo na Likovnu akademiju ili samo na Arhitektonski fakultet. Interesovale su me obje oblasti i zato sam odlučila da ih povežem. Imam atelje u Banjoj Luci, u kući staroj jedan vijek, koja ima veliku arhitektonsku vrijednost, koja me inspiriše u mom stvaralaštvu – kaže ona.

Željka, kao mlada umjetnica, ima tu privilegiju da njena djela govore umjesto nje, da karakter izrazi kroz potez, a raspoloženje kroz boje. Ima ona još mnogo ideja koje želi da realizuje u njenom spajanju arhitekture i umjetnosti.

Po završetku osnovne škole, Željka je nagrađena Vukovom diplomom za likovnu umjetnost. Gimnaziju „Sveti Sava“ je završila u Prijedoru 2006. godine. Diplomirala je arhitekturu na Arhitektonsko-građevinskom fakultetu u Banjoj Luci 2011. godine, a grafiku na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci 2015., kao student generacije.

Nagrađena je za rad iz grafike od strane Muzeja Kozare iz Prijedora 2015. godine. Dobitnica je „Zlatne značke“ na Svečanoj akademiji Univerziteta u Banjoj Luci 2015. Do sada je izlagala na 13 kolektivnih i šest samostalnih izložbi.

M.Stegić

PrethodniOD NOVE GODINE ZA NAJSIROMAŠNIJE JEFTINIJA VODA (VIDEO)
SlijedećiOVO MORATE DA PROČITATE: ZA SVE ROĐENE 50-ih, 60-ih, 70-ih 80-ih GODINA!