Građani trebaju da se osjećaju sigurno u Republici Srpskoj, bez obzira na trenutnu situaciju u vezi sa virusom korona jer treba da znaju da cijeli zdravstveni sistem radi za njih, izjavio je vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković.
“Oprez nije na odmet, ali u ovom trenutku nemamo razloga za strah. Situacija se kontroliše i prati, na vrijeme izvještavamo, testiramo i dostavljamo rezultate i sve informacije koje imamo dijelimo sa kolegama u okruženju”, rekao je Zeljković sinoć za ATV.

Govoreći o mogućnosti masovnog testiranja građana u Srpskoj, Zeljković je istakao da je predsjednik Srpske Željka Cvijanović najavila da će u narednom periodu Srpska nabaviti 25.000 testova, čime bi to bilo omogućeno.

On je naglasio da će pokušati da obave što veći broj testiranja u što kraćem periodu, dodavši da se poslije rezultata testiranja prave modeli ponašanja, te da je veoma značajno da se to sprovede na određenom uzorku.

Kada je riječ o epidemiološkoj situaciji u Srpskoj, Zeljković je naveo da je trenutno oko 16.000 lica pod nadzorom, da je 90 pozitivno na virus korona, te da Institut prati situaciju u svim gradovima i opštinama u Srpskoj, ali i u regionu.

“Zadovoljni smo aktivnostima koje preduzima cjelokupni zdravstveni sistem Srpske, kao i Vlada Srpske sa Kriznim štabom kako bi bilo spriječeno eventualno širenje epidemije”, naveo je Zeljković i pozvao građane da poštuju sve mjere i preporuke nadležnih organa.

On je podsjetio da su pripreme u Srpskoj za virus korona započete od trenutka kada je Svjetska zdravstvena organizacija dostavila informacije o pojavi novog virusa, istakavši da su sve preduzete aktivnosti išle u smjeru da se bude što spremnije, te da je učinjeno mnogo dobrih stvari, što se sada i pokazuje.

Kao još jedan dokaz spremnosti Vlade i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Zeljković je naveo i to da je udruženje psihologa aktiviralo “plavi telefon” koji se odnosi na savjetovanje osoba koje se nalaze u izolaciji i one koje su pozitivne na virus korona.

Prema njegovi riječima, i zdravstveni radnici su svakodnevno izloženi stresu jer su u kontaktu sa osobama za koje sumnja da su zaražene, što predstavlja veliki teret za njih.

On je istakao i da su se zdravstveni radnici u ovoj situaciji pokazali kao pravi heroji jer je najveći teret na njihovim leđima, naglasivši da su se mnoge kolege iz zdravstvenog sistema solidarisale, od stomatologa, farmaceuta i drugih koji su izrazili želju da pomognu.

Zeljković je naglasio da je svaki zdravstveni radnik zlata vrijedan i da Institut pokušava da im bude podrška u cjelokupnom procesu, ali i samim građanima.

On je napomenuo i da je važno da svi znaju svoju ulogu u zdravstvenom sistemu, da svi budu podrška jedni drugima jer se samo složno može izaći iz situacije koju je izazvao virus korona.

Na pitanje kada može da se očekuje završetak epidemije virusa korona, Zeljković je rekao da je o tome trenutno teško govoriti, ali je naglasio da će tokom ljeta sigurno doći do smirivanja.

On je naglasio da postoje indicije da bi se ona mogla nastaviti na jesen, dodavši da je zbog toga veoma bitan ovaj period, da se preduhitri veliki broj pozitivnih i da se na odgovarajući način obave pripreme za naredni period.

SRNA

Foto: Srpskainfo

PrethodniOBAVEZNO NOŠENJE MASKI NA JAVNIM MJESTIMA
SlijedećiU Srpskoj 13 novih slučajeva zaraze virusom korona