Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je da je neophodno striktno pridržavanje mjera za sprečavanje širenja virusa korona jer je u Srpskoj i dalje nepovoljna epidemiološka situacija.
U Republici Srpskoj u protekla 24 časa virus korona potvrđen je kod još 92 osobe od 596 testiranih, dok je preminulo 14 lica kod kojih je potvrđeno prisustvo ovog virusa.

“Neophodno je da se pridržavamo preporučenih mjera kako bismo ušli u povoljnu epidemiološku situaciju, a poseban akcenat je na skijalištima, gdje je došlo do popuštanja pridržavanja mjera”, rekao je Zeljković na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Zeljković je napomenuo da su u toku pripremne procedure, kako bi Institut što spremnije dočekao prve količine vakcina protiv virusa korona.

“Kada govorimo o nabavci vakcine protiv virusa korona, u toku je priprema procedure javnih nabavki koja će biti završena u toku sljedeće sedmice, a koja se odnosi na 400.000 doza ruske vakcine `sputnjik ve`”, rekao je Zeljković.

Prema njegovim riječima, Institut sljedeće sedmice očekuje isporuku vakcina kompanije “Fajzer” koja bi trebalo da budu obezbijeđene preko mehanizma “Kovaks” i donacijom EU.

“Republika Srpska razgovara i sa drugim proizvođačima na koji način bi se mogle obezbijediti dodatne količine u narednom periodu. Paralelno je u toku nabavka potrošnog materijala i dodatnih kapaciteta hladnog lanca”, istakao je Zeljković.

Zeljković je naveo da će vakcinacija početi čim prve količine vakcina budu dopreljene u Srpsku.

On je dodao da je u prioritenim grupama za vakcinaciju oko 14.000 zdravstvenih radnika.

“Među njima, takođe, ima prioririteta, kao što su zdravstveni radnici na intenzivnim odjeljenjima, u kovid odjeljenjima, ambulantama za akutne respiratorne infekcije… Nakon toga tu je populacija sa više hroničnih oboljenja i stariji građani. To je u startu od 150.000 do 200.000 osoba”, objasnio je Zeljković.

Zeljković je dodao da je cilj da se u toku ove godine vakciniše što veći broj stanovnika.

Epidemiolog Jelena Đaković Dević navela je da je najmlađa preminula osoba od posljedica virusa korona u protekla 24 časa imala 56 godina, a najstarija 83 godine.

“U skladu sa svim podacima koje pratimo, postoji potreba da i dalje ulažemo napore u primjenu svih epidemioloških mjera koje su na snazi u Republici Srpskoj”, navela je Devićeva.

Povodom početka drugog polugodišta u osnovnim i srednjim školama, Devićeva je apelovana na sve đake, prosvjetne radnike i roditelje da poštuju mjere. (Srna)