3.8 C
Prijedor
Srijeda, 29 Novembra, 2023

ŽETVA PŠENICE U PRIJEDORSKOJ REGIJI ĆE KASNITI

Najnovije vijesti

Na području prijedorske regije žetva ječma će, prema očekivanjima, početi u predviđenom roku sredinom juna, dok će žetva pšenice kasniti, rečeno je Srni u prijedorskoj kancelariji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.
Stručni saradnik u Resoru Duško Komnenović rekao je da je orijentaciono vrijeme za žetvu pšenice na ovom području početak jula, ali do toga će doći nešto kasnije.
Prema njegovim riječima, zbog vremenskih prilika, o prosječnom prinosu strnih žita na ovom području biće moguće govoriti tek kad počne žetva.
Komnenović kaže da je u usjevima evidentirana pojava gljivičnog oboljenja žuta rđa te štetočina leme i biljnih vaši.
“Za sada je situacija na parcelama pod pšenicom i ječmom dobra. Najviše problema ima na parcelama gdje je zasijana proljećna zob”, rekao je on.
Komnenović je naveo da je na području prijedorske regije na parcelama koje su bile poplavljene ili zaplavljene potrebno presijati oko 40 odsto površina pod kukuruzom.
“Popis štete je u toku tako da će tačni podaci biti poznati naknadno”, rekao je on.
On je dodao da na parcelama gdje je zasijan kukuruz poljoprivrednici imaju problem sa korovom, jer ne mogu adekvatno obaviti tretmane.
Osim toga, kako je objasnio, obilne padavine su isprale ranije unesena đubriva te će proizvođači ponovo obavljati prihranu.

SRNA

Foto Agroklub