-1.2 C
Prijedor
Ponedjeljak, 6 Februara, 2023

ŽETVA ZAVRŠENA-SUŠA UGROŽAVA KUKURUZ (VIDEO)

Najnovije vijesti

Strnim žitima na prijedorskom području bilo je zasijano oko hiljadu i po hektara, a najzastupljenije kulture bile su pšenica i tritikale. Žetva je završena, a poljoprivrednici su zadovoljni prinosima. Otkupna cijena pšenice kretala se između 28 i 32 feninga, a na to je dodavan podsticaj sa republičkog nivoa od 200 KM po hektaru, te premija od pet feninga po kilogramu pšenice predane žitoprerađivačima, kao i subvencije sa lokalnog nivoa.

I dok visoke temperature nisu uticale na prinos strnih žita, na prinos kukutruza, koji je zasijan na 4.700 hektara, bi mogle ostaviti ozbiljne posljedice, procijenila je Tatjana Marić, šef Odsjeka za razvoj poljoprivrede i sela. Sa tom ocjenom slažu se i poljoprivrednici, posebno stočari, koji se  plaše za obezbjeđenje stočne hrane, bez koje nema proizvodnje mlijeka. Jer, ističu da se od kukuruzne stabljike, koja nema razvijen klip, ne može se pripremiti kvalitetna silaža.

Ukupnu situaciju u poljoprivredi  stočarima dodatno pogoršava i pad nivoa vode u bunarima iz kojih se napaja najveći broj farmi, ističu poljoprivrednici.

S.M.

foto: Ilustracija