10.8 C
Prijedor
Srijeda, 29 Marta, 2023

ZIJAH SOKOLOVIĆ: GLUMAC… JE GLUMAC…JE GLUMAC

Najnovije vijesti

Predstavom „Glumac… je glumac… je glumac“, koju igra već 38 godina, Zijah Sokolović se u subotu predstavio i prijedorskoj pozorišnoj publici kojoj je istog dana ponudio i promociju autorske knjige istoimenog naziva u kojoj su, osim integralnog teksta predstave, sabrani prateći komentari, eseji i kritike.

img_9558

Govoreći o knjizi, a istovremeno i o predstavi, Sokolović je postavio jedno od krucijalnih pitanja: šta je, ustvari, glumac i šta je njegova uloga i pozicija juče, danas ili sutra.

img_9566

– Mislim da ova predstava, na neki način, pokušava da otvori prostor u kojem se krije neka tajna čovječanstva koje je samo izmislilo sebe kao čovjeka da tumači svijet u kojem živi – konstatovao je Sokolović na književnoj večeri u Prijedorskom pozorištu koju je vodio glumac i reditelj Darko Cvijetić.img_9564

Predstava “Glumac…je glumac… je glumac“ napravljena je prije 38 godina, a od tada do danas, širom svijeta, izvedena je 1.800 puta. Tekst predstave je preveden na više svjetskih jezika, a ovaj komad, osim Zijaha Sokolovića, igralo je osamanaest glumaca u svetu.

img_9565

tekst: R.R.

foto: Dragan Stojnić Giga

img_9562

 

img_9560

img_9559

 

 

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!