3.8 C
Prijedor
Četvrtak, 30 Novembra, 2023

ZIMSKA OPREMA OBAVEZNA, ALI I ZNATNO SKUPLJA OVE GODINE

Najnovije vijesti

I cijene zimske opreme ove godine veće su za oko 40%. Vozači kažu da moraju poštovati zakon i uprkos visokim cijenama svoj četvorotočkaš spremiti za zimsku sezonu. U vulkanizerskim radnjama ističu da se vozači  žale na visoke cijene, jer su prošle godine izdvajali mnogo manje novca, ali napominju  da cijene zimskih guma dikrita proizvođač i zemlja iz koje dolaze.

”Cijena zimskih guma je znatno poskupila u odnosu na prošlu godinu za nekih 20% do 40%. Sve zavisi od proizvođača guma i zemlje iz koje dolaze. Gume koje su prošle godine bile 80 KM do 90 KM sad su oko 120 KM”, kaže  Muris Topčagić, vlasnik vulkanizerskog servisa ”Muki”

Posjedovanje obavezne zimske opreme danas su kontrolisali pripadnici Policijske uprave Prijedor u saradnji sa Auto-moto savezom RS, a sve u okviru preventivne aktivnosti ”Bezbjedna vožnja u zimskim uslovima” .

”Pod zimskom opremom prije svega podrazumijevamo posjedovanje pneumatika za zimsku upotrebu na svim točkovima na vozilu ili posjedovanje zimskih pneumatika na pogonskim točkovima uz obavezno posjedovanje lanaca ili drugih uređaja koji povećaju trakciju za njihovo postavljanje na pogonske točkove ili pneumatike za ljetnu upotrebu. Dubljina šare najmanje mora biti 4 mm uz obavezno posjedovanje lanaca za snijeg”, naveo je Mario Milašin, načelnik Sektora policije PU Prijedor.

”Cilj aktivnosti je da vozačima pokušamo približiti značaj što kvalitetnije pripreme vozila u zimskim uslovima i za vožnju u otežanim uslovima. Sve to potrebno je za bezbjednije učestvovanje u saobraćaju”, dodao je Predrag Likokur iz AMS RS.

Iz Policijske uprave Prijedor uputili su apel svim vozačima da pripreme svoje vozilo za zimske uslove, ali i prilagode brzinu kretanja radi bezbjednosti u saobraćaju. Propisane kazne za neposjedovanje zimske opreme su od 40 KM pa na  više. Zimska oprema obavezna je do prvog aprila naredne godine.

V.N.