Živa tradicija Srpskog tradicionalnog pjevanja

Tradicionalna umjetnica Svetlana Spajić održala je danas u Prijedoru predavanje na temu „Srpsko tradicionalno pjevanje danas“. Za razliku od mnogih drugih zemalja, srpsko tradicionalno pjevanje, još uvijek, može da se pohvali živom tradicijom. U nekim regijama i dalje su prisutne zajednice koje su glavni nosioci tradicionalnog pjevanja, rekla je Spajićeva.

– Baš ovdje u Potkozarju imamo pripadnike srednje generacije koji su u sebi  pohranili i čuvaju starinsku pjesmu. Pitanje je samo volje i želje mlađih generacija da tu pjesmu usvajaju od najboljih nosilaca tradicije iz naroda. O  tradiciji možemo govoriti samo dok je živa, već kad krenemo u neko muzejsko čuvanje, prelazimo u folklorizam koji jeste i kod nas zastupljen. Pitanje je samo koliko su folklorne grupe voljne da rade i sarađuju sa najstarijom generacijom nosilaca tradicije – naglasila je Spajićeva.

Ovo predavanje održano je u okviru manifestacija kojima prijedorsko Udruženje za očuvanje tradicije obilježava stogodišnjicu od završetka Prvog svjetskog rata. Kako je najavljeno, tim povodom, sledeće sedmice članovi ovog udruženja urediće spomen-kosturnicu u Gornjem Jelovcu.

D. S.

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!