Četvrtak, 25. Aprila 2024.
9.8 C
Prijedor

ŽIVOTNE PRIČE: DRAGANA I SAVKU UDRUŽILA NEVOLJA

NAJNOVIJE VIJESTI

Težak život i nemaština su svakodnevna priča bake Savke Anđelić, teško pokretne starice iz Gornjih Rasavaca koja kaže da joj u ovoj situaciji, bez elementarnih životnih uslova i ikakvih primanja, i nije mnogo stalo do života.

savka-i-dragan-bez-sporeta

Osamdesetogodišnja Savka živi u neuslovnoj i nenabačenoj kući u Gornjim Rasavcima, na broju 155.  Sa poznim godinama stigla ju je i bolest, a novca nema ni za lijekove, a kamo li za veš mašinu ili najobičniji, a toliko potreban šporet na drva, jer se grije na prepravljeni, stari bojler.

– Upravo to su moje najveće želje, ali i to da imam dovoljno hrane za jelo i prostor gdje se mogu oprati i okupati – kaže baka Savka i dodaje da već neko vrijeme ne može stati na desnu nogu.

milan-se-brine-koliko-moze

Savka je nekad živjela u Gornjim Garevcima, ali je nakon porodičnih nesporazuma, prije dvije godine, došla u Gornje Rasavce, gdje ju je primio šezdesetjednogodišnji Dragan Grujičić da zajedno podijele i samoću i nemaštinu.

savka-i-dragan

– Ona se, da kažem i to, htjela ubiti, a ja, šta ću, primi je kod sebe, iako se i sam suočavam sa nedostatkom para i uslova za život. Uskoro, istina, preko socijalnog, treba da počnem primati 124 marke, takvo sam rješenje dobio – kaže Grujičić i navodi da je skoro obnevidio, iako se, kako kaže, ne boji nikakvog posla.

milan-bilbija-cesto-im-pomaze
Milan Bilbija – često pomaže Savki i Draganu

– Draganu i Savki treba da se pomogne, jer oni ne traže puno, samo najosnovnije uslove za život – kategoričan je Milan Bilbija iz Miske Glave koji im nebrojeno puta bio na usluzi.

– Kad sam ih upoznao i kad sam čuo da se baka htjela ubiti, a tu je živjela kod  svoje sestre, koja je  Draganu strina. Kad je Dragan to čuorekao joj je: Nemoj se ubijati, dođi kod mene, dijelićemo zadnju koricu hljeba – ispričao nam je Bilbija.

tezak-zivot-savke-i-dragana

On očekuje da će ova priča, uz podršku dobrih ljudi i društveno odgovornih organizacija, otvoriti široku humanitarnu akciju, pa, s tim u vezi, nudi i kontakt telefon Dragana Grujičića – 065 – 286 – 667 – koji u Gornjim Rasavcima kod Prijedora, zajedno sa Savkom Andelić, čeka prve pozive podrške i ohrabrenja.

R. Rečević

foto: Giga