5.8 C
Prijedor
Utorak, 28 Marta, 2023

Zlatna vila: ŽIRI NAGRADIO ZAGREPČANE, PUBLIKA BANJALUČANE (video)

Najnovije vijesti

Spustila se zavjesa na 14. Međunarodnom festivalu pozorišta „Zlatna vila“ u Prijedoru. U proteklih sedam dana, uživali smo u najvećem i najposjećenijem kulturnom događaju u gradu na Sani.

Sedam vrhunskih predstava iz regiona, koje su svaka priča za sebe i u kojima smo se svi mi pronašli, tako nekako zvuči uspješna formula selektora Marka Misirače.

– Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam bio selektor ovog pozorišnog festivala. Kada su me pozvali, nisam se dvoumio da se uključim u ovaj posao i pomognem jednoj značajnoj tradiciji koja je ponovo zaživjela u ovom gradu. Nadam se da će ovaj festival prerasti u nešto veliko, jer je Prijedor to zaslužio – rekao je Misirača. 

Članovi žirija: Ivan Obrenov, Predrag Bjelošević i Gordana Gadžić imali su zaista težak zadatak. Najbolja predstava 14. Međunarodnog festivala pozorišta “Zlatna vila”, po ocjeni žirija, je “Šest likova traži autora” Satiričkog kazališta “Kerempuh” iz Zagreba, a prema ocjeni publike “Naši dani” Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke. Oliver Frljić dobio je nagradu za najbolju režiju za “Šest likova traži autora”.

Najbolja glumica Festivala je Linda Begonja koja u ovoj predstavi igra pastorku, a Sandra Dekanić dobila je nagradu za najbolji kostim u istoimenoj predstavi.  

– Ovo je moja treća saradnja sa mojim suprugom Oliverom. U njegovom teatru, osim umjetničkih sloboda i odgovornosti koju nosiš, uvijek imaš i građansku odgovornost. Meni je to kao glumici neobično važno – rekla je glumica Linda Begonja.

Po odluci žirija, nagradu za najboljeg glumca ravnopravno dijele Ljubiša Savanović za ulogu Drage Ćuka u predstavi “Naši dani”, Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke, i Andrija Kuzmanović za ulogu pripovjedača u predstavi “Osama – kasaba u Njujorku” Zvezdara teatera iz Beograda.

– Čestitam kolegama iz Prijedora, koji su selekcijom i organizacijom visoko digli ljestvicu. Po meni, ovo je sigurno ove godine u RS najbolje selektovan i organizovan festival, tako da mislim da su svima pokazali kako treba da se pravi festival – rekao je glumac Ljubiša Savanović.

U Banjaluku su otišle i nagrade za najbolju scenografiju Dragani Macan Purković i za najboljeg mladog glumca Danilu Kerkezu za ulogu Bobe, kao i posebna nagrada za dramski tekst Željku Stjepanoviću.

– Ova nagrada mi znači puno, naročito zbog toga što sam ja ovaj tekst na čitanje dao prvo prijedorskom Pozorištu. Upravnik pozorišta je dobro reagovao i čak smo ovdje počeli probe da radimo. Međutim, zbog malog ansambla nismo mogli to da izvedemo i promijenili smo tekst. Ja mislim da je Prijedor dobio na umjetničkom nivou odličan festival i samo ovako treba da nastave – rekao je Željko Stjepanović.

Mnogo nagrada otišlo je i za Beograd, tačnije za Zvezdara teatar. Pored nagrade za najboljeg glumca, tu su i nagrade za najbolju autorsku muziku Dejanu Pejoviću, za najbolju mladu glumicu Ivu Ilinčić za ulogu Milice i posebna nagrada za dramatizaciju teksta Kosti Peševskom i Darku Bajiću.

– Hvala prijedorskoj publici što je prepoznala naš rad. Nakon toliko godina zastoja, ovaj festival ušao je odmah u prvu festivalsku ligu u regionu, to je sada jedan ozbiljan festival, sa referentnim glumačkim imenima. Ovo je za prvu godinu više nego dobro. Sad treba podržati ovaj festival i mislim da nije dobro što je bijenalni, ovako nešto treba da se održava svake godine – rekao je producent Zvezdara teatra, Dragiša Ćurguz.

U takmičarskom dijelu Festivala učestvovali su i Bosansko narodno pozorište Zenica s predstavom “Ravna ploča” i Gradsko pozorište Podgorica s predstavom “Čuvari tvog poštenja”, a u revijalnom Narodno pozorište u Beogradu i Narodno pozorište Sombor sa duodramom “Frenki i Džoni”, te Gradsko pozorište “Jazavac” iz Banjaluke s komedijom “Bračni par/astos/” koja je izvedena u čast nagrađenih.

– Ovih pet predstava koje su bile na takmičarskom repertoaru, zaista imaju visoku vrijednost. Nama je bilo vrlo neugodno da neke predstave izostavimo iz nagrađenog dijela. Ja zaista čestitam Misirači, jer mislim da bez ovakvog odabira, koji je on napravio, ovo ne bio ovakav festival. Grad Prijedor i njegovo Pozorište mogu biti samo ponosni na cijelu ovu priču – rekla je član žirija, Gordana Gadžić.

U pratećem programu Festivala predstavljene su tri knjige: “Četiri i po drame”, Almira Bašovića, “Kuvani glumci”, Milana Špičeka i monografija o kralju Petru Anite Panić, te glumci Sloboda Mićalović, Branko Janković i Andrija Kuzmanović.

– Lično bih pohvalio selektora Marka Misiraču na odličnom izboru, jer je žiri visoke ocjene dao za svaku predstavu, a njihova ocjena se poklapala i sa ocjenom publike. Malo je festivala, gdje je prosječna ocjena predstava pa čak i onih van konkurencije, preko četiri. To znači da je posao selektora odlično urađen i da je prijedorska publika, bez obzira na nedostatak festivala, veoma izrađena i da dobro poznaje pozorišnu umjetnost – rekao je član Organizacionog odbora Festivala, Zoran Stanić.

Okrugle stolove koji su održavani nakon predstava u takmičarskoj konkurenciji vodila je režiser Lilijana Ivanović.

– Moj lični dojam, ali i mnogih ljudi sa kojima sam razgovarao, je da je ovaj festival prevazišao sva očekivanja. Ponosni smo na ovu pozorišnu priču, koja je ponovo zaživjela u našem gradu i koja će živjeti u budućnosti – rekao je predsjednik Organizacionog odbora Festivala i gradonačelnik Prijedora, Milenko Đaković.

Sponzor nagrade za najbolju predstavu je Tvornica keksa “Mira” Prijedor, a sponzor nagrade publike kompanija “Arselor Mital Prijedor”. Organizator festivala je Pozorište Prijedor, generalni pokrovitelj Grad Prijedor, a pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske. U Prijedoru se od 1993. do 2006. godine održavao festival “Kočićeva srpska scena”.

Novi festival nastavlja tradiciju prethodnog i stoga je odluka organizatora da uz naziv ovogodišnjeg festivala stoji redni broj 14. U Prijedoru će se održavati bijenalno, smjenjujući se sa Međunarodnim festivalom horova “Zlatna vila”.

M.Šodić

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!