12.8 C
Prijedor
Četvrtak, 28 Septembra, 2023

“ZLATNE RUKE POTKOZARJA”: URUČENE NAGRADE I PRIZNANJA (video)

Najnovije vijesti

Manifestacija “Zlatne ruke Potkozarja” svečano je zatvorena uz proglašenje pobjednika za najoriginalnije eksponate, naljepši štand i dodjelu posebnih priznanja. Najoriginalniji eksponat koji je ove godine oduševio posjetioce i stručni žiri je ručno tkani ćilim koji su radile predstavnice Udruženja žena “Donja Puharska”.

Zekija Bosnić, predsjednik ovog udruženja, zahvalila je na ukazanoj prilici da pokažu šta rade tokom cijele godine, te smatra ovu nagradu zasluženom. – Ovaj put smo uradili tepih u našoj radionici, odnosno ćilim koji je zaista zaslužio da dobije prvu nagradu, pomalo sam se tome i nadala  – rekla je ona.

Svaki štand bio je uređen na svoj način, sa ciljem da bude najljepši, a upravo ta titula pripala je Kolu srpskih sestara Prijedor. Predsjednik KSS Prijedor, Jadranka Mijić rekla je da je i ove godine uloženo puno truda. – Tokom godine radimo razne domaće, odnosno radove sa ovih prostora i onda je ovo prilika da ih prezentujemo i da tako čuvamo tradiciju. Naravno da smo presrećni, iduće godine potrudićemo se da dobijemo i za eksponat, a ne samo za najbolje uređen štand – rekla je Mijićeva.

Stručna komisija u sastavu Milenko Radivojac, Stana Marinović i Mesud Hodžić izabrali su najbolje. Ove godine cijenili su autentičnost, izvornost  eksponata, sa elementima naše tradicije. Predsjednik komisije, Milenko Radivojac smatra da ni ovaj put nisu pogriješili, a odluke su donijeli jednoglasno. Pored nagrada za najoriginalniji eksponat i najljepše uređen štand, komisija je dodijelila i posebna priznanja za pet izlagača.

– Naime ovdje se pojavio Vispak Visoko, odnosno Zlatna džezva koji su darivali poklon pakete, pa smo se onda odlučili da ti paketi pripadnu  Regionalnom udruženju distrofičara Prijedor, za ukrasne papirne figure, zatim Olgi Kunovac za motiv seoskog dvorišta od papira. Treće priznanje uručeno je Mladenu Stakiću za drvenu skulpturu žene. Četvrto priznanje za prirodnu kozmetiku Gagić, za proizvode na bazi meda i peto priznanje Zaštitnoj radionici Prijedor za svatovski peškir -saopštio je Radivojac.

Svečano zatravaranje bilo je u znaku kulturno-umjetničkog programa u okviru kojeg su nastupili tamburaši KUD-a “Milan Egić” iz Brezičana. Predstavili su se i Sovjet dragotinjske kneževine i knez, kao i vitezovi Udruženja građana “Rusag”. Gosti manifestacije bili su članovi biciklističkog kluba “Bambi” iz Slovenije.

-Manifestacija “Zlatne ruke Potkozarja je ove godine okupila preko 35 izlagača sa različitom ponudom rukotvorina naroda sa Potkozarja. Veoma smo zadovoljni i s odzivom izlagača kao i sa brojem posjetilaca koji su u toku ova dva dana imali priliku da pronađu za svakog po nesto – rekla je Amira Ganić, direktor Turističke organizacije Prijedor.

Manifestacija „Zlatne ruke Potkozarja“ održana je u okviru „Prijedorskog ljeta kulture“.

V.G.