13.8 C
Prijedor
Utorak, 21 Marta, 2023

ZLOČINI NDH IZAŠLI IZ TAME

Najnovije vijesti

U Muzeju Kozare je sinoć otvorena dokumentarna izložba „Moje Jadovno“ koja svjedoči o kompleksu ustaških logora Gospić – Jadovno – Pag u kojim je na zvjerski način, za 132 dana, ubijeno više od 40 hiljada ljudi od kojih 38.010 Srba.

Izložba je rezultat rada entuzijasta iz Udruženja „Javovno 1941.“, a njeni autori su Predrag Lozo, Dragoslav Ilić i dr Dušan Bastašić koji je i otvorio ovu izložbu kojom je istina o prvom likvidacionom centru NDH-a na području Ličkog polja, Gospića, Velebita i ostrva Pag, poslije višedecenijskog ćutanja, konačno ugledala svjetlost dana.

IMG_8432

– Glavni cilj ove izložbene postavke zapravo i jeste da se jedan gotovo nepoznat dio naše stradalničke srpske istorije objelodani ne samo domaćoj, već i inostranoj javnosti, prije svega zato što smatramo da je to naša obaveza, naš odgovorana odnos prema našim precima, a isto tako i značajan korak u funkciji prevencije genocida – rekao je Bastašić i dodao da je sistematski pogrom Srba na ovom području bio dio osmišljene i planske politike NDH-a za „rješavanje srpskog pitanja“ o čemu, kako ističe Bastašić, govori i dvotomna studija srpskog istoričara Đura Zatezala iz Karlovca.

– U ovom prvom likvidacionom centru Nezavisne države Hrvatske, koji se prostirao na području Like, podvelebitskog podgorja i ostrva Paga, u 7 sabirnih logora i 32. registrovane kraške jame kao i u plavetnilu paških vrata Jadranskog mora za 132 dana ubijeno je 38.000 Srba, 2.000 Jevreja, jedan broj antifašista, ideoloških protivnika te države – precizirao je dr Bastašić.

IMG_8423

On je dodao da režim ustaške NDH-a nije štedio ni pravoslavne sveštenike. – U samo 132 ubijena su 73 sveštenoslužitelja Srpske pravoslavne crkve, a od ukupnog broja ubijenih tokom rata od 1941. do 1945. godine svaki treći sveštenoslužitelj je ubijen u ovom kompleksu logora. Među njima je bio i mitropolit sarajevski Petar Zimonjić i vladika donjokarlovački Savo Trlajić, danas naši svetitelji – pojasnio je dr Bastašić.

Učesnicima izložbe „Moje Jadovno“ obratio se i Zoran Radonjić, direktor Muzeja Kozare, ističući i konstataciju da da je to i moralna i ljudska obaveza prema našim precima i potomcima onih koji su stradali u kompleksu logora Gospić – Jadovno – Pag, među kojime je bio i 31 Prijedorčanin. Izložba „Moje Jadovno“ biće otvorena do 15. septembra, a osim u Prijedoru, već je viđena i u inostranstvu i više gradova Srbije i Republike Srpske.                                                                                R. Rečević

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!