DNS: Analizirati funkcionalnost institucija BiH (video)

Prije 23 godine imali smo pet institucija koje su bile definisane Ustavom BiH: Predsjedništvo BiH, Savjet ministara, Parlamentarnu skupštinu, Ustavni sud i Centralnu banku. Danas imamo preko 70 institucija koje su nastale poslije Dejtonskog sporazuma, prenošenjem ovlaštenja i zbog određenih iskoraka na putu BiH ka Evropskoj uniji. Ovo je večeras, na tribini Demokratskog narodnog saveza u Donjim Garevcima, novinarima izjavio Dragutin Rodić, nosilac liste za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

– Naredne četiri godine trebalo bi analizirati sve te institucije. S obzirom da ih Glavna služba za reviziju BiH revidira svake godine te da njihov rad razmatra i Parlamentarna skupština, mislim da treba vidjeti koje su od tih institucija funkcionalne. Zavisno od toga, potrebno je pokrenuti određene aktivnosti na njihovoj racionalizaciji i efektivnosti – potencirao je Rodić jedan od zadataka parlamentaraca u narednom periodu.

Uvjeren u podršku građana DNS-u, koju potvrđuje i posjećenost dosadašnjim predizbornim skupovima ove stranke, je Duško Ivić, nosilac liste za Narodnu skupštinu Republike Srpske iz Izborne jedinice 1. Ivić očekuje tri direktna mandata u Parlamentu RS, jedan u Parlamentu BiH te da DNS poslije ovih izbora, kako je rekao, kreira Vladu RS. O pogoršanoj demografskoj situaciji u Srpskoj govorila je kandidat za NS RS Dijana Šobot. – Potrebno je formirati demografski savjet RS u čijem radu će učestvovati predstavnici najviših organa vlasti, nauke, struke, medija i drugi. Cilj populacione politike je povećanje broja stanovnika, što mora da bude prvi zadatak organa vlasti na svim nivoima – smatra Šobotova.

Predsjednik Gradskog odbora DNS-a Prijedor Milenko Đaković zadovoljan je, kako je rekao, tradicionalnom podrškom koju mještani Donjih Garevaca daju ovoj stranci, uz konstataciju da DNS ubjedljivo ide ka visokom izbornom rezultatu. Đaković je rekao da će DNS stvoriti ambijent za razvoj ekonomije te političku stabilnost Srpske.

D. S.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!